PODRŽAT ĆE JE

Stranke u RS jedinstvene o pitanju Bećirovićevog i Komšićevog preglasavanja Cvijanović

Kažu da neće dopustiti još jedan "orkestrirani napad iz Sarajeva"

Predsjedništvo BiH. Fena

S. S.

13.10.2023

U zaključku članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića naglašeno je RS udara na Dejtonski sporazum.

Preglasana članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović najavljuje pokretanje vitalnog nacionalnog interesa na ovo pitanje, a reakcija stranaka iz RS po ovom pitanju je jedinstvena.

Kažu da neće dopustiti još jedan "orkestrirani napad iz Sarajeva.

" Iz Kluba SDS-a, najavljuju podršku "zaštiti interesa RS."

- Kada je u pitanju kršenje Ustava Republike Srpske, a i preglasavanje srpskog člana Predsjedništva, nebitno što on nije iz SDS-a - mi kao državotvorna stranka ćemo uvijek štititi glas srpskog predstavnika u Predsjedništvu. Tako da, ćemo sigurno i podržati veto - jasan je poslanik SDS-a u NSRS Darko Berjan.

Preglasavanje vodi ka populizmu

Iz PDP-a nisu bili dovoljno jasni - da li će u parlamentu podržati veto Cvijanović. Ali tvrde da je i za njih neprihvatljivo preglasavanje u Predsjendištvu, kao i strani intervencionizam.

- Preglasavanje uvodi u populizam. Mi smo protiv intervencija iz vana i nametnutnih odluka. To je neprihvatljivo - istakao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Upravo, na sve sinhronizovane napade - treba da se odgovori jedinstvom u Narodnoj skupštini. Јer, je parlament RS uvijek bio najsnažniji bedem u odbrani naše RS, smatraju u DEMOS-u.

- Sinhornizovan napad na RS i Dejton od dijela međunarodne zajednice i stranaka iz FBiH. Odlukom NSRS kojom će biti podržan veto - RS brani i Dejton i Ustav - rekla je šefica Kluba poslanika Demosa u NSRS Spomenka Stevanović.

Strani intervencionizam

Saglasni su i u NPS-u! Kažu, da ko poštuje dejtonski Ustav, prava i nadležnosti RS, te "ko se protivi stranom intervencionizmu i kolonijalnom statusu BiH - trebalo bi da bez razmišljanja podrži odluku Željke Cvijanović."

- U ovom slučaju Željka Cvijanović brani dva osnovna principa, na kome počiva Ustav BiH i Dejton, a to je konsezus i vitalni interes. Svaka politička partija koja ne glasa za ovo - ona je izdala vitalni interes RS - rekao je predsjednik NPS-a Darko Banjac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.