POUZDAN PARTNER BIH

EUFOR - Svečanost povodom povratka Švedskog kontingenta u bazu "Butmir"

Svečanost je održana na 28. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i predstavlja snažan izraz kontinuirane posvećenosti EU BiH

Švedska zastava predstavlja 23. zemlju koja se obavezala na pružanje podrške vlastima i građanima BiH. EUFOR

FENA

23.11.2023

Komandant EUFOR-ove operacije Althea generalmajor Helmut Habermajer (Habermayer) predvodio je svečanost podizanja zastave kojom je izražena dobrodošlica Švedskoj, čije će snage ubuduće biti u sastavu EUFOR-a.

Svečanost je održana na 28. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i predstavlja snažan izraz kontinuirane posvećenosti Evropske unije Bosni i Hercegovini.

Švedska zastava predstavlja 23. zemlju koja se obavezala na pružanje podrške vlastima i građanima BiH pri očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Prva sekretarka ambasade Švedske u BiH Elin Fredriskon (Fredriksson) je u svom obraćanju s ponosom istakla da je Švedska posvećena daljnjem jačanju Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU.

Fredrikson je, također, naglasila dugogogodišnje i duboke kulturne veze između dvije zemlje i činjenicu da oko 100.000 građana porijeklom iz BiH trenutno živi u Švedskoj.

Komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermajer je izjavio da prisustvo Švedske u zemlji simbolizuje privrženost i volju svih evropskih država, izrazivši ponos historijom mirovnih misija širom svijeta.

EUFOR je snažan, sposoban i pouzdan partner BiH i ostaje posvećen pružanju podrške vlastima BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, saopćeno je iz EUFOR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.