SVE JE DOGOVORENO

Mađarski milijarder postaje novi vlasnik Fabrike cementa Lukavac

Njegova Talentis grupa tokom ljeta je pokrenula proces jedne od najvećih bh. fabrika cementa od firme Asamer Baustoffe AG

Mesaroš: Novi vlasnik. Meszaros group / Cement Lukavac

N. H.

5.12.2023

Jedan od najbogatijih Mađara Lorinc Mesaroš trebao bi do kraja godine preuzeti Fabriku cementa Lukavac, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa iz Meszaros grupe. 

Mesaroš, inače vlasnik hrvatskog fudbalskog prvoligaša Osijeka, često je povezan s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. 

Magazin Forbes navodi da je njegova kompanija "Meszaros i Meszaros" veliki igrač u mađarskom građevinskom sektoru. 

Njegova Talentis grupa tokom ljeta je pokrenula proces jedne od najvećih bh. fabrika cementa od firme Asamer Baustoffe AG, u čijem je većinskom vlasništvu od 2001. godine, da bi 2014. otkupila i preostale dionice. 

Fabrika cementa u Lukavcu jedna je od dvije velike cementare u BiH. Radi od 1974. godine, a godišnje može proizvesti 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa) i više od 900.000 tona cementa.

Prema procjenama magazina Forbes, Lorinc Mesaroš posjeduje bogatstvo vrijedno oko 1,6 milijardi dolara.

Preuzimanje Fabrike cementa, aktuelizirano je nakon što je Mađarska odučila graditi veliku nuklearnu elektranu, te još nekoliko infrastrukturnih prpjekata za koje je potrebna velika količina kvalitetnog cementa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.