"HISTORIJSKA RASKRSNICA"

Konaković prokomentarisao Dodikove izjave: Ima opciju evropskog puta ili da RS odvede u izolaciju

Nas zanima implementacija presuda međunarodnih sudova da naše kolege iz cijele BiH imaju pravo kandidature za Predsjedništvo BiH, rekao je

Elmedin Konaković. Fena

S. S.

28.12.2023

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković poručio je nakon sjednice Vijeća ministara predsjedniku RS Miloradu Dodiku da ima dva izbora.

Jedan podrazumijeva evropski put koji donosi perspektivu i boljitak, bolje uslove života za sve građane i više plaće.

- Približili smo se tom procesu i treba još malo razumijevanja i malo hrabrosti da se neki kompromisi dese. Njegove najave o secesiji, koje su glasnije nego ranije i djeluju ozbiljno, mogu nas odvesti u drugu krajnost, što će u historiji ove zemlje ostati zapisano. Odnos prema njegovom narodu pokazat će se u izboru između ova dva procesa - rekao je Konaković.

Historijska raskrsnica

Nakon toga je pitao Dodika kakva je budućnost entiteta koji bi tražio nezavisnost te iznio svoje mišljenje da bi to RS odvelo u potpunu izolaciju. Mišljenja je da je Dodik na historijskoj raskrsnici.

- Ako bude birao put konflikta, upozoravam da neće biti dobro za njega i one koji ga budu slijedili - dodaje.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona, gdje je kazao da će koalicioni partneri iz FBiH početkom naredne godine imati veliki skup na kojem će biti razgovora o ovom pitanju.

- Nas zanima implementacija presuda međunarodnih sudova da naše kolege iz cijele Bosne i Hercegovine imaju pravo kandidature za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. NiP je ponudio elegantna rješenja za određivanje mjere građanskog i etničkog, jer etničko dominira. Svjesni smo da ne možemo preko noći dobiti građansko uređenje, jer za to nisu spremni drugi politički akteri. Ne želim lagati ljude koji to pomno prate - istakao je.

Četiri člana Predsjedništva BiH

Dodao je i da mu je prihvatljivo rješenje u kojem se tri člana Predsjedništva BiH biraju prema etničkog prinicipu, a četvrti prema građanskom.

- Idealno bi bilo kada bi izmjene Izbornog zakona bile integralne, tj. kada bi istovremeno bile i tehničkog i političkog karaktera. Nije mi prihvatljivo da u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine bude etničko glasanje - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.