MINISTAR SIGURNOSTI

Nešić nakon odluke Predsjedništva BiH o FRONTEX-u: Važan korak ka kolektivnoj evropskoj sigurnosti

Otvaranje pregovora i saradnja sa FRONTEX-om je jedna od važnih pretpostavki i za otvaranje pregovora BiH sa Evropskom unijom

Nenad Nešić. Fena

S. S.

8.2.2024

Današnja odluka Predsjedništva BiH da podrži namjeru Ministarstva sigurnosti i SVijeća ministara BiH da se zaključi sporazum sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), je još jedan važan korak ka kolektivnoj evropskoj bezbjednosti, poručio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić nakon današnje sjednice Predsjedništva BiH.

Naglasio je višestruku važnost donošenja ove odluke kako bi BiH započela pregovore o sporazumu sa Frontexom, s obzirom da je BiH jedina zemlja Zapadnog Balkana koja ne učestvuje u kreiranju zajedničke evropske bezbjednosti kroz saradnju sa FRONTEX-om. Također ona dolazi dolazi u trenutku kada je tema broj jedan u Evropi u oblasti bezbjednosti pitanje migracija i kriminala povezanog sa njim.

- Otvaranje pregovora i saradnja sa FRONTEX-om je jedna od važnih pretpostavki i za otvaranje pregovora BiH sa Evropskom unijom - naglasio je Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.