SDP O IZLASKU IZ VLASTI

Vlada BPK formirala paralelno komunalno preduzeće, hoće li "18. septembar" biti paravan za uhljebljavanje stranačkog kadra

Kantonalni odbor SDP Goražde pokrenuo je disciplinski postupak isključenja iz partije Edina Mujkovića i Amira Sijerčića, kao i Nusreta Hubjer

SDP BPK - Avaz
SDP BPK - Avaz
SDP BPK - Avaz
SDP BPK - Avaz
SDP BPK - Avaz
Alen Bajramovic

29.2.2024

Nakon nedavne odluke da istupi iz parlamentarne većine u Skupštini Bosansko-podrinjskog Kantona Goražde i učešća u vlasti u ovom kantonu, Kantonalni odbor SDP-a danas je pojasnio razloge ovakve odluke. Osnovni su nepoštivanje koalicionog sporazuma o formiranju parlamentarne većine, sklopljenog 17. oktobra 2022. godine, te ignoriranje odluka KO SDP-a od pojedinih koalicionih partnera.

Nepotizam i samovolja

- Koalicioni sporazum je potpisalo sedam stranaka. Međutim, ova grupacija funkcioniše kao grupica pojedinaca, a ne kao koalicija stranaka. Vlada BPK Goražde donijela je niz odluka s kojima se organi SDP BPK Goražde ne slažu i ne podržavaju ih. Kantonalni odbor SDP BiH BPK Goražde je nezadovoljan dinamikom provođenja politike od skupštinske većine i Vlade BPK Goražde, građani negoduju zbog političkih zapošljavanja unutar ministarstava i ustanova, naglašen je nepotizam i samovolja političkih odluka koje su u suprotnosti sa politikama i stavovima SDP BiH. Duplaju se institucije u Kantonu koji jedva sebe finansijski može izdržavati – saopćeno je iz SDP-a Goražde.

Tako Vlada BPK Goražde, naprimjer, nije upoznala Gradsku upravu o formiranju kantonalnog komunalnog preduzeća „18. septembar“, koje je registrirano sa djelatnošću kakvu ima i gradsko Javno komunalno preduzeće „6 Mart“.

- Pitamo se hoće li to novo preduzeće biti paravan za uhljebljavanje stranačkog kadra, što se već i provodi? To preduzeće bit će održivo isključivo budžetskim novcem, dok Vlada BPK Goražde apeluje za finansijskom pomoći od strane Vlade FBiH da bi mogli redovno isplaćivati plaće i podmirivati ostale finansijske troškove. Umjesto toga smatramo da smo mogli skupa raditi na jačanju postojećeg preduzeća „6 mart“ Goražde, koje smo zatekli bez ijedne kvalitetne mašine za rad i bez ijednog adekvatnog vozila – ističu iz SDP-a.

Iz ove stranke problematiziraju i odluku Vlade BPK i sklapanje ugovora o dodjeli koncesija za izgradnju solarnih elektrana i vjetroparka na području BPK Goražde sa privrednim društvom iz Travnika. To je, kako navode, u suprotnosti sa prostorno-planskom dokumentacijom kantona i grada Goražda.

Nanijeta šteta

- Ističemo, učinjeno je to bez saglasnosti lokalnih zajednica, bez provođenja javnih rasprava, a davaoci koncesije oglušili su se na dopise Gradskog vijeća i Gradske uprave Goražda. Članovi Kantonalnog odbora SDP-a smatraju da je Vlada BPK Goražde ovim potezom nanijela štetu gradu i građanima Goražda. Kantonalni odbor SDP-a podržava novi način raspodijele poreznih prihoda između Kantona i lokalnih zajednica u omjeru 50:50 posto, a ne kao do sada 70:30 posto u korist Kantona, te na ovaj način Vlada BPK Goražde potcjenjuje lokalne uprave. Istovremeno, gradonačelnik Goražda je iskoristio svaku moguću priliku da u kontaktima sa Vladom FBiH traži način da se podrži BPK Goražde, što je Federalna vlada i činila – istaknuto je na konferenciji za novinare SDP BPK Goražde.

Istovremeno, dojučerašnji koalicioni partneri, osim Naroda i pravde, nisu se odazivali na sastanke o ovim problemima, a nisu to činili ni dvojica SDP-ovih poslanika u Skupštini BPK i ministar u Vladi. Zbog štete koju su nanijeli stranci, Kantonalni odbor SDP Goražde pokrenuo je disciplinski postupak isključenja iz partije poslanika Edina Mujkovića i Amira Sijerčića, kao i ministra Nusreta Hubjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.