RAZGOVOR

Profesorica Sarina Bakić za "Avaz": Nasilje postalo stil života

Izrazito je frustrirajuće što se u većini slučajeva, gotovo uvijek, problemom bavimo samo kada se on desi, kaže Bakić

Sarina Bakić. Facebook

Alen Bajramovic

12.5.2024

Novi slučaj femicida u BiH šokirao je građane i izazvao ogorčenje stručnjaka koji već godinama ukazuju na uzroke i predlažu ista rješenja ili barem prve korake na putu ka ozdravljenju bh. društva.

Ratne traume

Profesorica Sarina Bakić, šefica Odsjeka za sociologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, svojim učešćem na protestima prije godinu i po iskazala je podršku zabrinutim građanima, a godinama upozorava na nezaliječene ratne traume, ukupnu društvenu, ekonomsku i političku situaciju, pošasti poput kocke, narkomanije, alkoholizma kao uzroka nasilja.

- Izrazito je frustrirajuće što se u većini slučajeva, gotovo uvijek, problemom bavimo samo kada se on desi. Nanovo ga stavljamo u žižu javnosti, ali nas stručnjake, kada su ovaj, ali i drugi problemi u pitanju, frustrira što smo na razini politika, razvijanja svijesti, mjera borbe protiv nasilja, načina kako da se izmijeni obrazovna, medijska, kulturna politika, stalno u statusu quo - kaže Bakić za „Avaz“.

Postalo navika

Komentirajući sveprisutno nasilje u bh. društvu, od školskih igrališta do političkih govornica, Bakić podsjeća na porast nasilja i na globalnom planu, ali i nasilničko ponašanje prema okolini u kojoj živimo, u kući, na poslu, internetu…

- Nasilje je postalo navika i, usudit ću se reći, naš stil života. Vidite tu nesređenost u institucionalnom smislu u našoj zemlji svakog aspekta života građana, gubitak povjerenja, vjere u budućnost. Izgleda da su građani imuni na nasilje, ali oni su otuđeni od društva, od drugoga i od samih sebe - kaže Bakić.

Više od 60 slučajeva femicida

Od 2015. u Bosni i Hercegovini je registrirano više od 60 slučajeva femicida.

- Stanje je izrazito ozbiljno, posebno zbog činjenice da se brojni slučajevi nasilja ne prijavljuju. Brojni su razlozi, ne samo materijalne i egzistencijalne prilike već i činjenica da smo mi konzervativna sredina. Naša javnost prosto nema kapacitet da razumije društvene probleme, a razumijevanje problema je njihovo rješavanje - ističe profesorica Bakić.

Zabrinjava podatak da je samo u FBiH, od 2019. do 2022. godine, broj žena koje su bile žrtve nasilja iznosio 8.038.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.