POČASNI KONZUL BIH

Ko je turski biznismen Fatih Kol, koji se povezuje s narkokartelom "Dino i Tito": Evo koji je hotel želio graditi u Sarajevu!

Protiv Fatiha Kola Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage

Fatih Kol. Platforma X

M. Aš.

13.5.2024

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je pokrenula daas inicijativu za razrješenje Fatiha Kola s funkcije počasnog konzula BiH u Panami, potvrđeno je za portal "Avaza".

Fatih Kol, turski državljanin, spominje se među osumnjičenima u akciji "Crna kravata 2", koja je provedena u aprilu ove godine. U toj akciji su učestvovali Europol, FBI i DEA, zajedno s pravosudnim organima iz BiH.

Dokumenti Tužilaštva

Kol se u trenutku provođenja akcije Crna kravata 2 nije nalazio u BiH, ali se njegovo ime našlo u prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora ili mjera zabrane, koje su tada prezentirane u Sudu, o čemu svjedoče i dokumenti.

Kako su objavili mediji, Cvijanović je poslala prijedlog za imenovanja Kola, a on je u decembru prethodne godine predao akreditive predsjedniku Ureda za ambasadorske i konzulatorne poslove Predsjedništva Paname.

No, javnost zanima ko je Fatih Kol, turski investiror i kakva je njegova uloga u narkokartelu Dino i Tito.

Tužilaštvo BiH je navodeći šta je radila osumnjičena krimanalna grupa Edina Gačaina, u Sudu istaklo da se jedna "kasa" za čuvanje novca nalazila u Sarajevu kod Adnana Smajlovića, dok je druga kasa bila u Nizozemskoj kod Husmira Gabeljića.

Osim njih troje, članovi krim-grupe su bili, kako je rečeno, Dženis Kadrić, Boško Jerković, Ibro Miladin, Dražen Čobović, Adna Helić, Tarik Zulović, Haris Bahram, Nedžad Suljević, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo, Husmir Gabeljić, Fatih Kol, Almir Serdarević i Suvad Sačić. No, svi su osim Kola, gabeljića i Sačića bili hapšeni.

Protiv Fatiha Kola Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage zbog sumnje da je prao novac narko kartela kojim je iz Dubaija rukovodi Edin Gačanin Tito, tvrdi portal Istraga.ba.

Kada je u pitanju Kol, on se prije četiri godine dovodio u vezu s izgradnjom luksuznog hotela Hilton u staroj jezgri grada Sarajeva, kod Katedrale Srca Isusova.

“Hotel će biti luksuzan i imat će pet spratova. U sklopu objekta će biti 40 soba, četiri suit sobe, parking s blizu 50 mjesta… Želio sam da sve bude kvalitetno. Zbog toga sam odabrao najbolju lokaciju u Bosni i Hercegovini. To mora biti baš luksuzno i stvarati dobru sliku o gradu Sarajevu”, kazao je Kol za Klix u aprilu 2020.godine.

Riječ je o hotelu Hilton Curio

Tada je rekao da je boravio u Bosni i Hercegovini i kako na osnovu svojih iskustava može govoriti da papirologija predstavlja problem stranim investitorima i onemogućava im da rade onako kako su planirali.

- Razumijem da se lokacija nalazi u staroj jezgri grada, da gabariti i izgled gradnje ne mogu odudarati od ostalih objekata u tom dijelu grada, ali uprkos svemu to sve predugo traje, sa nadležnostima općine, sa nadležnostima kantona. Najbitnije je da je sve završeno. Zahvalan sam nadležnima - rekao je Kol.

Riječ je o hotelu Hilton Curio, kategoriziranom kao gradski biznis hotel.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.