STIGLA U BIH

Podsekretarka u američkom State Departmentu poručila: Dodikova podrška Putinu je nedopustiva

Ne postoji veća prijetnja od eskalirajuće retorike i prijetnji secesijom, kazala je Alen

Elizabeth Allen stigla u BiH. Facebook

Z. K.

15.5.2024

Elizabet Alen (Elizabeth Allen), podsekretarka u američkom Stejt departmentu za javnu diplomatiju, stigla je u Bosnu i Hercegovinu. Novinari Oslobođenja i Nezavisnih novina su jučer s njom razgovarali o prijetnjama secesijom, ruskom uticaju, o retorici entitetskog vođe Milorada Dodika...

Podrška ljudima

BiH je u specifičnoj situaciji, ruska ambasada u Sarajevu nam javno drži lekcije o zlom Zapadu, no problem je utoliko veći što Dodik ne krije da Evropa nije njegov izbor iako je čak tri dana učestvovao u slavlju povodom otvaranja pregovora BiH sa Evropskom unijom: Postavlja se pitanje kako izaći iz ovog začaranog kruga?

- Kada se radi o Dodikovoj podršci Putinu, SAD su sve vrijeme veoma jasne. Činjenica da ga je odlikovao, da podržava njegovu retoriku..., to je nedopustivo i tog se stava držimo. Ne postoji veća prijetnja od eskalirajuće retorike i prijetnji secesijom. Spremni smo da pozovemo na odgovornost one koji pokazuju antidejtonske namjere. Mi smo ovdje radi podrške ljudima u BiH i njihovoj želji da svoju budućnost ostvaruju u evropskoj zajednici - kaže Alen.

Dosta dugo cijeli Balkan, pa i Evropa čekaju odluku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića - hoće li Srbija integracije sa Zapadom ili s Rusijom, a on se jako dobro klacka.

Partnerstvo s Rusijom 

- Ne govorim u Vučićevo ime, ali ću primijetiti da partnerstvo sa Rusijom ne može postojati ako se u isto vrijeme tvrdi da ste partner Evropske unije. Srbija jeste partner SAD-a. Mi ćemo ih podsticati da idu sopstvenim putem ka evropskim integracijama - poručila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.