PREMIJER FBIH

Nikšić o Rezoluciji o genocidu: Srebrenica je ogledalo u kojem svi testiramo svoju ljudskost

Srebrenica je ogledalo u kojem svi testiramo svoju ljudskost, svoju istinoljubivost i pravednost, rekao je Nikšić.

Nikšić: Danas je poslana važna lekcija zločincima. Avaz

Anadolija

23.5.2024

Premijer bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić oglasio se na društvenim mrežama nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, javlja Anadolu.

Hvala svim zemljama članicama UN

- Zbog onih koji uporno negiraju tu činjenicu, bilo je nužno usvojiti ovakvu Rezoluciju. Hvala svim zemljama članicama Ujedinjenih nacija koje su prepoznale značaj Rezolucije i glasale za njeno usvajanje. U Srebrenici je počinjen genocid što je utvrđeno pravosnažnom presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu. Tu pravnu činjenicu ne može niko osporiti bez obzira koliko se pojedinci trudili da genocid svedu na 'strašan zločin - kazao je Nikšić.

Istakao je da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici prvenstveno i bez sumnje ljudski i civilizacijski čin.

- Danas je poslana važna lekcija počiniteljima, zločincima i onom dijelu čovječanstva koje još uvijek ne zna razliku između dobra i zla. Nažalost, danas smo svjedoci da se slični zločini dešavaju i u drugim dijelovima svijeta, iako iz dubine duše želim da nikada neka nova generacija ne doživi sudbinu srebreničkih žrtava - rekao je Nikšić.

Rezolucija je, kako je kazao, snažna ljudska, moralna i politička poruka pojedincima koji bježe od odgovornosti, poruka politikama revizionizma i afirmacije zla, što može dovesti do njegovog ponavljanja.

- Ona je čin suštinskog i simboličnog iscjeljenja, ograda od negiranja, sjećanje. Srebrenica nije ničija retorika, ničije mišljenje, ničija generalizacija, interpretacija. Srebrenica nije osuda cijelog jednog naroda kako se to zlonamjerno nastoji kontinuirano predstaviti u okviru ciljane propagande. Nema kolektivne krivice, postoje samo zločin, počinitelji i njihovi nalogodavci - kazao je.

Srebrenica je istina koju moramo stalno naglas izgovarati, ne da bismo se vraćali u prošlost, već da bismo brinuli o budućnosti, dodao je.

Rezolucija štiti istinu

- Rezolucijom se dodatno štiti istina o Srebrenici jasno definirana u presudama. UN je prije trideset godina zakazao u Srebrenici. Danas su donošenjem Rezolucije u ovoj najbitnoj međunardnoj oganizaciji dokazali da se sa kobnim greškama mogu suočiti. 

Nadam se da će doći dan kada će nove generacije u našem okruženju prihvatiti istinu kao katarzu i kao čin skidanja okova zla koje tako nasilno njihove trenutne političke elite nameću svom narodu. Srebrenica je ogledalo u kojem svi testiramo svoju ljudskost, svoju istinoljubivost i pravednost - rekao je Nikšić.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GSUN) u četvrtak, 23. maja, usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici glasale su 84 države, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržanih.

Većina zemalja članica UN-a ovim je odlučila da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.