PREDSTAVNICI TUŽILAŠTVA

Predstavnici francuskog MUP-a posjetili Tužilaštvo BiH

Na sastanku je razgovarano o radu i aktivnostima institucija Bosne i Hercegovine i R Francuske u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja opojnih droga

Tužilaštvo. Fena

FENA

4.6.2024

Predstavnici Tužilaštva BiH, sa tužiteljem Džerminom Pašićem, rukovoditeljem Odsjeka za organizirani kriminal, sastali su se sa delegacijom francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova (DCIS i OFAST) koja je došla u BiH u sklopu studije o borbi protiv međunarodne trgovine drogom u jugoistočnoj Europi, a koju je predvodio francuski generalni policijski komesar Patrik Laberh (Patrick Laberche).

OFAST je institucija koja djeluje na području Francuske a utemeljena je i postala operativna 2020. godine, radi jačanja kapaciteta u borbi protiv krijumčarenja opojnih droga.

Na sastanku je razgovarano o radu i aktivnostima institucija Bosne i Hercegovine i R Francuske u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja opojnih droga, suradnji agencija i institucija za provedbu zakona dvaju zemalja, kao i suradnji u procesuiranju predmeta sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija, jer su institucije R Francuske, među glavnim partnerima agencija za provođenja zakona u BiH u ovoj oblasti.

Predstavnici Tužiteljstva BiH upoznali su kolege iz Francuske da je tužiteljstvo u proteklih nekoliko godina podiglo optužnice protiv više desetina osoba za kazneno djelo neovlaštenog prometa opojnih droga, među kojima je veći broj predmeta koji su se odnosili upravo na međunarodno krijumčarenje narkotika u velikim količinama, kao i da se u okviru predmeta sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija, veliki dio do sada podignutih optužnica, odnosi upravo na kaznena djela organiziranog kriminala i pranja novca, koja su povezana sa međunarodnim krijumčarenjem opojnih droga.

Sastanku je prisustvovao i policijski ataše Francuske u BiH Filip Ganglof (Philippe).

Na sastanku je dogovoreno da će se dobra i efikasna suradnja Tužilaštva BiH i partnerskih institucija i agencija nastaviti i u budućnosti, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.