SUĐENJE

Ristić i ostali: Počelo suđenje za pomaganje u ubistvima u Orahovcu

Dokazi će pokazati da je bilo potrebno na stotine muškaraca, poput ovih ovdje optuženih, da se izvrši genocid

Lazar Ristić. BIRN BiH

El. T. / BIRN

prije 3 dana

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje šestorici nekadašnjih komandanata i pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) koji su optuženi za pomaganje u genocidu u Srebrenici.

Organizovano ubijanje muškaraca bošnjačke nacionalnosti

Lazar Ristić, Mladen Mihajlović, Sreten Milošević, Dragoje Ivanović, te Stanoje i Milorad Birčaković optuženi su da su 13. i 14. jula 1995. pomagali i podržavali organizovano ubijanje muškaraca bošnjačke nacionalnosti u selu Orahovac na području Zvornika, piše detektor.ba.

- Dokazi će pokazati da je bilo potrebno na stotine muškaraca, poput ovih ovdje optuženih, da se izvrši genocid - kazao je u uvodnoj riječi tužilac Predrag Tomić.

Naveo je da je više od 800 muškaraca dovezeno u školu “Grbavci” u Orahovcu i pogubljeno na obližnjem lokalitetu Lažete, uz značajnu i aktivnu pomoć optuženih.

Prema optužnici, Ristić je u vrijeme događaja iz optužnice bio vršilac dužnosti komandanta Četvrtog pješadijskog bataljona Zvorničke brigade, Mihajlović komandir interventnog voda ovog bataljona, a Milošević pomoćnik komandanta za pozadinu Zvorničke brigade.

U optužnici se navodi da su Ivanović i Birčakovići, kao pripadici čete Vojne policije Zvorničke brigade, 13. jula obaviješteni da će u školu u Orahovcu autobusima biti dovezeno više stotina zarobljenih Bošnjaka i da ih je potrebno zatočiti te pripremiti uslove za njihovo ubistvo. Navodi se da su Ivanović i Birčakovići s drugim učestvovali u prijemu zarobljenika u večernjim satima, oduzimanju ličnih stvari i obezbjeđenju oko škole.

Kako se navodi, 14. jula pristizali su novi zarobljenici, a zbog nedostatka ljudstva, Ristić je naredio da se vojnim policajcima pridruži interventni vod na čelu sa Mihajlovićem, koji je po dolasku rasporedio deset do 15 pripadnika oko škole i duž puta. Prema optužnici, po naredbi Miloševića raspoređeni su i pripadnici pozadine, te obezbijeđena veća količina municije za pogubljenja.

Ivanović i Birčakovići se terete da su stavljali poveze na oči i sprovodili zarobljenike na izlazna vrata sale, odakle su se ukrcavali u kamione. Optužnica tereti Ristića, Mihajlovića i Miloševića da su učestvovali u odvoženju i pratnji zarobljenika na livade Lažete, udaljene oko 800 metara od škole, gdje su pogubljeni.

Namjeravali da očiste istočni dio BiH

Tužilac Tomić je naveo da su međunarodni i domaći sudovi utvrdili da je počinjen genocid u Srebrenici. Kazao je da su organi Republike Srpske od 1992. namjeravali da očiste istočni dio BiH, te je zbog etničkog čišćenja u srebreničkoj enklavi bilo više od 60.000 izbjeglica.

- Dokazi pokazuju da je srebrenički genocid bio planiran godinama pa nije bio iznenađenje ni za koga, pa ni za optužene - rekao je Tomić.

Naveo je da su optuženi pružili pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata, te podsjetio na dešavanja od 11. jula i prisilno preseljenje stanovništva te organizovana ubistva.

- Danas, nakon 29 godina, teško je da poimamo užas koji su doživjeli stanovnici srebreničke enklave - kazao je tužilac.

Rekao je da planira pozvati 141 svjedoka, izvesti više stotina materijalnih dokaza, vještačenja, kao i brojne transkripte svjedočenja pred Haškim tribunalom.

Odbrane nisu željele u ovoj fazi postupka iznositi završne riječi. Ostavljeno im je da se do polovine septembra izjasne o prijedlogu za prihvatanje 253 utvrđene činjenice.

Prvi svjedoci biće saslušani 25. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.