VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Najviše mi je žao što nisam uspio spriječiti ono što je Netanjahu učinio u Gazi

Naglašavajući da postoje posljedice zbog toga što EU nema jedinstven glas protiv Izraela

Žozep Borelj. Fena

Anadolija

5.7.2024

Žozep Borelj (Josep Borrell), visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, rekao je da mu je "najviše žao što nije uspio spriječiti Netanjahuove akcije u Gazi" tokom njegovog petogodišnjeg mandata, koji će sada napustiti.

Govoreći na konferenciji održanoj u Kući Amerike u Madridu, glavnom gradu Španije, Borelj je ustvrdio da EU ne može utjecati na Izrael i "ne može biti ujedinjena oko tog pitanja zbog jedne zemlje".

- Najviše žalim što nisam mogao spriječiti ono što je Netanjahu (izraelski premijer Benjamin, op.a.) učinio u Gazi - rekao je Borelj, te dodao:

- Razočaranje, nakon strašnih terorističkih napada Hamasa, u Gazi je ubijeno približno 40.000 ljudi, mnogo žena i djece, EU nije uspio postići jedinstvo u potrazi za prekidom vatre i kasnijim političkim rješenjem. Mjesecima smo tražili od Netanjahua da ne učini ono što je učinio.

Naglašavajući da postoje posljedice zbog toga što EU nema jedinstven glas protiv Izraela, Borelj je rekao:

- EU nema važnost bez jedinstva. Naša podijeljenost u sukobu u Gazi spriječila nas je da ovdje budemo akter. Jedinstvo oko ukrajinskog pitanja omogućilo nam je postati važan akter. Danas je jedinstvo ugroženo od strane jedne države članice, posebno preko Ukrajine i Gaze, od strane jedne zemlje. Gaza je najveći dokaz da ne možemo biti glavni geopolitički akter kada smo podijeljeni. Ako osuđujemo prekid isporuke vode i hrane u Ukrajini kao ratni zločin, trebali bismo učiniti isto u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.