MOSTAR

Pojačan inspekcijski nadzor tokom turističke sezone na području HNK

Iz spomenute službe pojašnjavaju kako će se inspekcijski nadzor izvršiti na osnovu zahtjeva Ministarstva trgovine

M.Smajkić

FENA

5.7.2024

Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara uputila je obavijest fizičkim i pravnim osobama, koje obavljaju djelatnosti iznajmljivanja smještajnih kapaciteta da će se od 8. jula do 31. augusta provesti inspekcijski nadzori s ograničenim obimom djelovanja u predmetu kontrole odobrenja za obavljanje djelatnosti, naplate boravišne takse, članarina turističkoj zajednici, izdavanje računa kao i drugo, što može predstavljati povredu materijalnih propisa iz predmetne oblasti.

Iz spomenute Službe pojašnjavaju kako će se inspekcijski nadzor izvršiti na osnovu zahtjeva Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), za provođenjem pojačanih inspekcijskih nadzora u toku trajanja turističke sezone na području HNŽ-a.

''Zajednički inspekcijski nadzori od strane turističko-ugostiteljskih inspektora grada Mostara i tržno-turističkih inspektora Inspektorata nadležnog Ministarstva HNK/Ž, za područje grada Mostara, provesti će se u koordiniranoj akciji u razdoblju od 8. do 21. jula. Izvan navedenog razdoblja, inspektori Grada Mostara, raditi će samostalno, ali s istim predmetom nadzora, s obvezom periodičnog izvještavanja nadležnog Ministarstva o izvršenim inspekcijskim nadzorima za referentno razdoblje, odnosno do 31. augusta'', stoji u saopćenju Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara.

Također, tržišna inspekcija Grada Mostara će u saradnji s tržišnom inspekcijom Inspektorata nadležnog ministarstva, u navedenom vremenu provesti koordinirane nadzore u okviru svojih ovlaštenja i odgovornosti, a kako se navodi predmet nadzor bit će sve fizičke i pravne osobe koje obavljaju djelatnost trgovine u gradu Mostaru, uključujući benzinske crpke.

Iz Službe za inspekcijske poslove pozivaju fizičke i pravne osobe koje će s aspekta djelatnosti koje obavljaju, biti predmetom predstojećih inspekcijskih nadzora, da svoje poslovanje, ukoliko to dosad nisu uradili, usaglase s važećim zakonima kako bi se izbjeglo sankcioniranje za zatjecanje u prekršaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.