U SARADNJI SA UNICEF-OM

Resorno federalno ministarstvo prezentiralo Analizu inicijalnog stanja u Ustanovi Pazarić

Osnovna svrha Analize jeste prikaz trenutnog stanja Ustanove Pazarić u formalno-pravnom, stručnom, kadrovskom, programskom i korisničkom kontekstu

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike. Fena

FENA

5.7.2024

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike prezentirana je Analiza inicijalnog stanja u Ustanovi za socijalno zbrinjavanje, zdravstvenu njegu, odgoj i obrazovanje - Pazarić.

Analiza inicijalnog stanja

Analizu inicijalnog stanja u Ustanovi Pazarić izradilo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji sa UNICEF-om Bosne i Hercegovine, a u skladu sa svojim strateškim opredjeljenjem i potrebama federalnih ustanova socijalne zaštite. To predstavlja prvu fazu u procesu transformacije Ustanove Pazarić.

Osnovna svrha Analize jeste prikaz trenutnog stanja Ustanove Pazarić u formalno-pravnom, stručnom, kadrovskom, programskom i korisničkom kontekstu da bi se stekao jasniji uvid u mogućnosti transformacije Ustanove.

Cilj Analize bio je pripremiti početne ulazne podatke za razvoj detaljnog plana transformacije Ustanove. Uključivat će jasno definisane aktivnosti potrebne da bi se osigurala veća kvaliteta pružanja podrške sadašnjim korisnicima, osigurala prevencija institucionalizacije budućih korisnika s naglaskom na prevenciju institucionalizacije djece, te omogućila deinstitucionalizacija dijela korisnika u nove usluge, pod ingerencijom Ustanove Pazarić, a koje će biti utemeljene u zajednici kao što su male stambene zajednice, specijalizirano hraniteljstvo, zaštitne radionice, mali porodični domovi, personalna asistencija, stanovanje i zapošljavanje uz podršku.

Prezentacija Analize

Kroz prezentaciju Analize predstavljeni su najvažniji rezultati kao što je značajan broj neselektivno zaposlenog i neadekvatnog kadra u Ustanovi Pazarić, na koji se troši 73 posto budžeta te ustanove, kao i struktura budžeta i Plan rada Ustanove koji ne prepoznaje razvojne i inovativne mjere a što se u konačnici odražava na kvalitet i metodologiju donošenja Plana rada i pružanja usluga korisnicima.

Jedna od značajnih stavki te analize jeste izostanak donošenja podzakonskih akata iz oblasti zdravstva, obrazovanja i pravosuđa.

Također, naglašena je potreba uvođenja MKF standarda na svim nivoima vlasti u FBiH jer upravo taj standard predstavlja prevenciju deinstitucionalizacije. To će u konačnici olakšati rad centara za socijalni rad, kao i približiti put korisnika od jedinice lokalne samouprave do Ustanove.

- Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, predstavnik UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu Marc Lucet i direktor Ustanove Pazarić Samir Suljagić izrazili su zadovoljstvo Analizom istaknuvši opredjeljenja za nastavak saradnje u tom procesu, koji se nastavlja u drugoj fazi kojoj slijedi utvrđivanje metodologije rada na izradi plana transformacije Ustanove Pazarić - saopćeno je iz Ministarstva.      

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.