SARAJEVO

U Sarajevu predstavljeno univerzitetsko izdanje monografije Bh. komiteta CIGRE

Monografija je izdata na bosanskom/hrvatskom/srpskom i engleskom jeziku

S predstavljanja monografije Bh. komiteta CIGRE. Fena

FENA

8.7.2024

Promocija univerzitetskog izdanja monografije "30 godina rada Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE" upriličena je danas u Sarajevu.

Ravnopravan član

Predsjednik Bh. komiteta CIGRE Zijad Bajramović izjavio je da ta organizacija u BiH djeluje više od 70 godina preko jugoslovenskog komiteta CIGRE da bi 1992. bio osnovan današnji komitet za BiH kao jedan od 61 takva komiteta u svijetu.

Pojasnio je da je Međunarodno vijeće za velike električne sisteme CIGRE osnovano prije 100 godina u Parizu čiji je BiH ravnopravan član.

Bajramović je istakao da monografija prati prve korake u elektrifikaciji u svijetu, elektrifikaciju BiH prije Prvog svjetskog rata i kapitalnu izgradnju sistema nakon Drugog svjetskog rata, devastaciju sistema u posljednjem ratu i njegovu rekonstrukciju, te sadašjnu tranziciju energetskog sektora.

Predsjednik Regionalnog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme SEERC CIGRE Edhem Bičakčić podsjetio je da je Bh. komitet CIGRE osnovala grupa entuzijasta u augustu 1992. u sali Privredne komore BiH, bez struje.

Važan sektor

Naglasio je da CIGRE okuplja studente, proizvođače elektroopreme, elektroprivrede, regulatore i druge koji se bave elektroenergetikom radi razmjene iskustava, primjene najnovijih dostignuća i ubrzanog razvoja tog važnog sektora koji u BiH učestvuje do 30 posto u BDP-a.

Monografija je izdata na bosanskom/hrvatskom/srpskom i engleskom jeziku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.