U MEZARJU MC SREBRENICA

Pripreme za kolektivnu dženazu žrtava genocida 11. jula: U Potočarima počelo kopanje mezara

Kolona sa tabutima ubijenih u genocidu u Srebrenici će 9. jula u 10 sati krenuti iz Visokom prema Potočarima

Kopanje mezara za žrtve genocida u Srebrenici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10
Anadolija

8.7.2024

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je počelo kopanje mezara u koje će biti spušteni posmrtni ostaci 14 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici, a koji će biti ukopani na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine, javlja Anadolu.

Kenan Karavdić, pomoćnik direktora JKP "Gradska groblja" Visoko, bio je danas u mezarju Memorijalnog centra gdje je počelo kopanje mezara za žrtve genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

"JKP 'Gradska groblja' Visoko zajedno s Komemorativnim centrom iz Tuzle počelo je s radovima u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima. Ove godine će biti ukopano 14 ubijenih Srebreničana", pojasnio je Karavdić.

JKP "Gradska groblja" Visoko je još od ratnih godina bilo uključeno u procese ekshumacija, identifikacija i ukopa stradalih tokom ratnih zbivanja.

Kolona sa tabutima ubijenih u genocidu u Srebrenici će 9. jula u 10 sati krenuti iz Visokom prema Potočarima.

"Kolona će se zaustaviti u Ilijašu, Vogošći, zatim oko 12 sati pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu, pred Spomenikom ubijenoj djeci Sarajeva, na Markalama, a zatim i kratko zaustavljanje pred Vijećnicom. U Potočare bi trebali stići oko 16 sati", pojasnio je Karavdić.

Ove godine 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari bit će ukopani: Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

U Komemorativnom centru u Tuzli se nalaze posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice još uvijek nisu dale svoju saglasnost za ukop, uglavnom zbog nekompletnosti tijela.

Potraga za nestalim osobama se i dalje nastavlja i Institut je garant da će svi posmrtni ostaci koji se naknadno pronađu i identificiraju biti pridodani onim ranije ukopanim dijelovima skeleta u procesima reekshumacija.

Ove godine, nakon kolektivne dženaze u Potočarima, tačnije 15. jula, započet će proces reeskhumacija te će se ove godine reekshumirati posmrtni ostaci 78 žrtava. Njima će se dodati njihovi posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni i identificirani.

Reekshumacije će trajati do 22. jula.

Memorijalni centar Potočari zvanično je otvoren 20. septembra 2003. godine, a otvorio ga je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton. U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Žrtve genocida pronađene su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Za više od hiljadu žrtava genocida još uvijek se traga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.