SARAJEVO

Satler: O slobodi štampe i medija nema pregovora

Pozivam sve medijske kuće i novinare da iskoriste ovu mrežu kontakt tačaka

U Kancelariji Evropske unije u BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Anadolija

8.7.2024

U Kancelariji Evropske unije u Bosni i Hercegovini u Sarajevu danas su predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) predstavili internet stranice s kontakt detaljima imenovanih kontakt osoba za sigurnost novinara u tužilaštvima i policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

Predstavljanje je organizovano u okviru događaja koji je organizovala Kancelarija Evropske unije u BiH u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH o sigurnosti novinara pod nazivom: "Sigurnost novinara: Izazovi krivično-pravne zaštite novinara i uloga kontakt osoba u tužilaštvima i policijskim agencijama".

Održani su i Q&A sesija i panel diskusija.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brajan Ageler (Brian Aggeler) se zahvalio na podršci i saradnji VSTV-u.

Poziv medijskim kućama

- Pozivam sve medijske kuće i novinare da iskoriste ovu mrežu kontakt tačaka. Uloga medija da na obavještavaju je od ključnog značaja i vrijednosti i mi smo zaista zahvalni za posao koji oni rade. Misija OSCE-a u BiH će nastaviti da stvara sigurnije i bolje okruženje za novinare, koji će moći da izvještavaju slobodno i bez straha - rekao je Ageler.

On je naglasio da je imperativ "da štitimo novinare, podržavamo njihova prava i da im omogućimo da ispunjavaju svoju vitalnu ulogu".

Specijalni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) rekao je da su sloboda štampe i medija okosnica demokratije i stvari oko kojih nema pregovora.

- Nažalost, u proteklim godinama svi smo svjedoci pokušaja da se suzi prostor za djelovanje i rad medija što je svakako praksa koja treba prestati", rekao je Satler.

Dodao je da s tim praksama treba prestati pogotovo u svjelu pozitine odluke Evropskog vijeća iz marta o otvaranju pristupnih pregovora.

Pozitivan signal

- Ovo je pozitivan signal koji trebamo dalje nadograđivati. To podrazumijeva intenziviranje aktivnosti ne samo na primjer u borbi protiv korupcije, već i u drugim za EU važnim oblastima, koji uključuju slobodu izražavanja, odnosno slobodu medija. Imajući u vidu važnost koju Eu pridaje ovim temama sa svoje strane osiguravamo značajna ulaganja. Jedan od primjera je upravo u okviru ove mreže u kojoj smo objedinili napore s kolegama iz OSCE-a i VSTV-a s ciljem unapređenja sigurnosti novinara", kazao je Satler.

Dodao je da je način za ostvarivanje tog cilja i kroz uspostavljanje kontakt tačke pri različitim institucijama uključujući tužilaštva, resorna ministarstva, kao što je Ministarstvo sigurnosti i drugi.

Istakao je da se provode i planiraju radionice i s novinarima, ali i kontakt tačkama s ciljem efikasnijeg rada u ovoj oblasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.