SUĐENJE

Zeljković i ostali: Marković pregovara o sporazumnom priznanju krivice

Dobro nam je poznato šta je Saša Marković rekao u istrazi i zbog toga je nagrađen izlaskom iz pritvora - kazala je Ivanovićeva

Branislav Zeljković ispred Suda u Banjaluci. BIRN BiH

El. T. / BIRN

8.7.2024

Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa, u banjalučkom Okružnom sudu je rečeno da jedan od optuženih Saša Marković trenutno pregovara s Republičkim javnim tužilaštvom Republike Srpske o sklapanju sporazuma o priznanju krivice.

Na ročištu 

Markovićev branilac Miloš Stevanović rekao je na ročištu da želi da iskoristi procesno pravo i zatražio da Sud odstupi od trenutnog rasporeda izvođenja dokaza i da se ispita njegov branjenik, čemu su se usprotivile Odbrane ostalih optuženih.

- Izričito se protivim svjedočenju Saše Markovića prije nego što optuženi Branislav Zeljković iznese i sprovede svoje dokaze. Mi najavljujemo sprovođenje tih dokaza, ali tek kada tužilac sprovede sve svoje dokaze - kazala je Jadranka Ivanović, Zeljkovićev branilac, piše detektor.ba.

Ponovila je da je optužnica loše urađena i napisana i da zbog toga ne postoje uslovi da bi Sud donio pozitivnu odluku o sporazumu o priznanju krivice.

- Dobro nam je poznato šta je Saša Marković rekao u istrazi i zbog toga je nagrađen izlaskom iz pritvora - kazala je Ivanovićeva, a njenom prigovoru su se pridružili i branioci ostalih optuženih.

Aleksandar Jokić, branilac optuženog Slavka Bojića, smatra da se na ovaj način zloupotrebljava slučaj i povlađuje tužilačkoj strani, a da su diskriminisani ostali optuženi.

Svjedočenja 

- Marković je tek četvrtooptuženi. Zašto prije njegovog svjedočenja ne mogu ostali optuženi da iznesu svoju odbranu? Nemamo nijedan dokaz i argument da je saslušanje Saše Markovića pod ovim okolnostima u interesu pravde - rekao je Jokić.

Uprkos protivljenju Odbrane, predsjedavajući Sudskog vijeća Dragan Uletilović kazao je da se usvaja prijedlog Saše Markovića, te da će on biti saslušan na narednom ročištu, a koje je zakazano za kraj avgusta.

Marković, direktor turističke agencije “Travel for fun”, optužen je za zloupotrebu položaja prilikom nabavki tokom trajanja pandemije virusa korona, skupa s bivšim direktorom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Zeljkovićem, zatim Slavkom Bojićem, direktorom firme “Procontrol”, direktorom firme “Promeding” iz Laktaša Draganom Dubravcem i bivšim direktorom “Sineks laboratorije” Sanijem Crljićem.

Terete se da su u postupcima javnih nabavki, za vrijeme trajanja pandemije virusa korona, oštetili Republiku Srpsku za 1,3 miliona KM.

Marković i Zeljković se optužnicom dodatno terete za davanje, odnosno primanje mita.

Na današnjem ročištu je saslušano još troje svjedoka Tužilaštva, među kojima je Jelena Petrović, glavna sestra u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, koja je rekla da su odijela koja su dobijali prvo dolazila u kartonskim kutijama, a kasnije u vrećama raznih boja. Navela je da je imala primjedbe zaposlenih u klinici na kvalitet odijela.

Žalili se da im je jako vruće

- Svi smo primijetili da se razlikuju po pitanju materijala u odnosu na prethodna. Nisu imala zaštitnu trakicu na spojevima i preko rajfešlusa, a bilo je i radnika koji su se žalili da im je jako vruće ispod tih odijela - kazala je Petrovićeva.

Dodala je i da je načelnica pomenute klinike tražila da im se više ne dostavljaju ta odijela, te da su, u odnosu na prethodna koja su dobijali, više ličila na ona koja se koriste u pčelarstvu, zbog čega je i Zeljkovićeva braniteljica burno reagovala.

- Kako znate kako izgledaju pčelarska odijela? Da li ste ikada vidjeli ili dodirnuli pčelarsko odijelo? - pitala je svjedokinju Jadranka Ivanović, na šta joj je svjedokinja odgovorila da vrlo dobro zna s obzirom da joj je otac bio pčelar.

Suđenje se nastavlja 26. augusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.