MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković i zvaničnici Savezne države Merilend o unapređenju odnosa

Konaković je izrazio je zahvalnost za gostoprimstvu zvaničnicima Marylanda

Konaković i zvaničnici Savezne države Maryland. MVP BiH

FENA

8.7.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Annapolisu, u okviru radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sa državnim sekretarom Savezne države Merilend Susan Lee. Na sastanku se razgovaralo o unapređenju odnosa između Marylanda i Bosne i Hercegovine te saradnji u organizaciji brojnih događaja i projekata.

Konaković je izrazio je zahvalnost za gostoprimstvu zvaničnicima Merilenda. Naglasio je da smo izuzetno zadovoljni rezultatima saradnje između naših institucija, posebno između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i nadležnih institucija države Merilend, u okviru Državnog partnerskog programa (SPP).

Osvrnuo se i na važnu ulogu Nacionalne garde Merilenda, u promicanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, pružanjem pomoći Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

Šef bh. diplomatije je, tokom razgovora, ocijenio izuzetno značajnim rad i aktivnosti Vijeća za saradnju između Marylanda i Bosne i Hercegovine (MBHEC) u njegovanju i produbljivanju partnerstva kroz strateške inicijative koje promiču kulturno razumijevanje, ekonomski rast, napredak u obrazovanju, poboljšanje zdravstvene zaštite i sigurnosnu saradnju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o saradnji u visokom obrazovanju, kulturi, s naglaskom na Annapolis Film Festival i Sarajevo Film Festival, organizaciji Bosansko-američke konferencije dijaspore u augustu 2025. godine u Sarajevu te programu bratskih gradova.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici Vijeća za saradnju između Merilenda i Bosne i Hercegovine (MBHEC) Adnan Hadrović, Emir Nurkić Kačapor, Andrea Pozderac i Mak Edvin Nurkić, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.