ODRŽANA KOMEMORACIJA

Snježana Mulić-Softić svojim pričama davala je glas onima koji ga nemaju i izazivala reakcije

Snježa je bila starog spisateljskog kova, autorica kojoj je stalo do svakog teksta, svake rečenice, svakog zareza, naveo je Krehić.

S održane komemoracije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
S održane komemoracije - Avaz
FENA

9.7.2024

Komemoracija u povodu smrti Snježane Mulić-Softić, urednice i novinarke Al Jazeere Balkans, održana je danas u Sarajevu, a ovom prilikom o kolegici i prijateljici govorili su direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić, urednik portala Al Jazeera Balkans Edin Krehić te Damir Uzunović.

Krehić je kazao da je Snježana Mulić-Softić uživala raditi novinarski posao.

Spisateljska strast

- Ne samo i isključivo za platu. Ima tu puno više, najčešće neobjašnjivo, nedokučivo... Čista ljubav, spisateljska strast i lična satisfakcija kada vidiš svoj tekst u mnoštvu drugih. A Snježu je svaki objavljeni tekst istinski činio sretnom i zadovoljnom. Pisala je o svemu, najviše o ljudima pored kojih samo prođemo i ne primijetimo ih, ali ih je ona vidjela - podvukao je Krehić.

On je kazao da Snježana nije štedila sebe, niti mlađe od sebe. Tražila je požrtvovanje, izvrsnost, cijenila lijepu rečenicu i stil.

- Snježa je bila starog spisateljskog kova, autorica kojoj je stalo do svakog teksta, svake rečenice, svakog zareza - naveo je Krehić.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić kazao je da su, kad se pravila Al Jazeera, željeli biti glas onih koji glasa nemaju, čiji se glas ne čuje.

- Od silnih kravata, klupa u parlamentu, vlada, ministara, nekad ti mali ljudi ne dođu na red. Snježa je uvijek nalazila načina da te visoke politike spoji s malim ljudima. Njene priče su uvijek bile na strani onih koji do glasa i prava ne mogu doći, do života ne mogu doći. U tome je u najvećoj mjeri od svih nas na Al Jazeeri, a ima nas, bila ono što je davanje glasa onima koji glasa nemaju. Njeni tekstovi izazivali su emociju, ali i konkretnu pravnu i političku reakciju kako bi tim ljudima bilo bolje - podvukao je Đođić

On se prisjetio da je Mulić-Softić dugo bila bolesna, ali bez obzira na to, uvijek je bila sređena, nasmijana, optimistična.

-Nažalost, ostajemo bez Snježe fizički, ali ona će biti sa nama. Bit će uzor mlađima, onima koji ostaju. Ja ću je pamtiti kao djevojčicu koja sada putuje na neko bolje mjesto - kazao je.

Snježana Mulić-Softić tokom karijere bila je novinarka i urednica magazina BH Dani i Slobodna Bosna, radila je na Televiziji Hayat, a posljednjih 12 godina i novinarka te urednica na portalu Al Jazeere Balkans. Kolumne je objavljivala i u više domaćih i stranih medija.

Dobitnica je Novinarske nagrade „Srđan Aleksić“

Autorica je nagrađene zbirke priča Sanduk po mjeri i romana Povratak. Njene priče uvrštene su u nekoliko antologija bosanskohercegovačke proze. Bila je članica PEN centra BiH.

Dobitnica je Novinarske nagrade „Srđan Aleksić“, nagrađena je i za najbolju priču o Srebrenici, dobirnica je i drugih nagrada. Također je i autorica dva dokumentarna filma "Pismo preporučeno srcem" i "Jetimi".

Dženaza Snježani Mulić-Softić bit će obavljena danas na Gradskom groblju Vlakovo u 14 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.