ZAMJENIK DIREKTORA SIPA-E

Oglasilo se Tužilaštvo BiH: Zoran Galić je pobjegao u Hrvatsku

Galiću dostavljene informacije o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega

Tužilaštvo BiH: Istragom obuhvaćen i zamjenik direktora SIPA-e. Avaz

M. Aš.

9.7.2024

Prema naredbi Tužilaštva BiH, jučer su uhapšeni  pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje Milović Blagoje i državljanin BiH i Hrvatske Bago Ivica, zbog krivičnih djela organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

Navedenu istragu Tužilaštvo BiH provodi zajedno s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, dok je u realizaciju aktivnosti lišenja slobode uključena Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA, rečeno je iz Tužilaštva.

Istragom je, pored drugih lica, obuhvaćen i zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić, zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Također, postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznato lice iz navedenih institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Zoranu Galiću dostavilo informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinilo krivično djelo povreda tajnosti postupka, te će Tužilaštvo BiH, zajedno s domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, provesti istragu kako bi identifikovalo i u skladu sa Zakonom procesuiralo navedeno lice.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobivenih informacija, dana 8. 7. 2024. godine, u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine, te pobjegao u Republiku Hrvatsku, gdje se i sada nalazi.

Istraga u ovom predmetu korupcije visokog nivoa se nastavlja dalje, a provodi se uz direktnu podršku EVROPOL-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.