O GODIŠNJICI

Mons. Topić: Genocid u Srebrenici stalni podsjetnik na najgore posljedice mržnje i netrpeljivosti

Na taj dan izražavam najdublju sućut i solidarnost sa svim obiteljima i preživjelima koji su izgubili svoje voljene

Mons. Topić. Fena

FENA

9.7.2024

Vršilac dužnosti predsjednika Panevropske unije BiH i predsjednik Zaklade Ljudsko bratstvo akademik mons. Franjo Topić izjavio je da 11. jula s dubokim poštovanjem i tugom obilježavamo godišnjicu genocida u Srebrenici, jednog od najtragičnijih događaja u modernoj povijesti.

- Prisjećamo se s poštovanjem i molitvama svih nevinih žrtava koje su izgubile svoje živote u julu 1995. godine. Taj stravičan zločin ostavio je neizbrisiv trag u srcima obitelji, prijatelja i zajednica koje su pogođene, kao i u kolektivnoj svijesti bošnjačkog naroda i cijele Bosne i Hercegovine - naveo je Topić.

Prema njegovim riječima, genocid u Srebrenici, priznat i osuđen od strane međunarodnih sudova, predstavlja stalni podsjetnik na najgore posljedice mržnje i netrpeljivosti prema drugima i drugačijima. Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka je ubijeno, na hiljade žena, djece i starijih prisilno su protjerani iz svojih domova.

- Na taj dan izražavam najdublju sućut i solidarnost sa svim obiteljima i preživjelima koji su izgubili svoje voljene. Njihova bol i patnja ne smiju biti zaboravljeni. Vlasti i svi drugi trebaju više činiti da se preživjeli lakše nose s teškim posljedicima ovog zločina - istakao je Topić.

Neka ovaj spomendan, kako je dodao, bude podsjetnik svima da se treba čuvati mržnje, a njegovati sestrinstvo i bratstvo među ljudima od obitelji, škole do medija i svih ljudi. Također je poziv da prihvatimo vjerske, kulturne, jezičke i sve druge različitosti kao prirodne i božanske.

- Neka žrtve Srebrenice počivaju u miru Božjem, a preživjeli nek imaju što više snage i utjehe u cijelom životu - naveo je Topćić, saopćeno je iz Zaklade Ljudsko bratstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.