KOLEKTIVNI UGOVOR

Na tužbe uposlenika isplatili 92 miliona KM: KS dužan još blizu 40 miliona po kolektivnim ugovorima

Riječ je o presudama po kolektivnim tužbama zaposlenika starim više od decenciju za kršenje kolektivnog ugovora

Tužbe po kolektivnom ugovoru: Veliki trošak za Kanton Sarajevo. Facebook

9.7.2024

Budžet Kantona Sarajevo za 2024. godinu iznosi 1.530.505.602 KM. Kada to čujete na prvu vam zvuči da je riječ o enormnom visokom budžetu za taj nivo vlasti.

Glomazna administracija

Ipak, glomazna birokratija, velika izdvajanja za plaće, brojni krediti, ali i drugi problemi često navedu da se taj prvi dojam promijeni.

Jedan od bespotrebnih problema koji muči ovu, ali i prethodne Vlade KS su izmirenje tužbi po radno-pravnom odnosu zaposlenika u Kantonu Sarajevu.

Naime, riječ je o presudama po kolektivnim tužbama zaposlenika starim više od decenciju za kršenje kolektivnog ugovora.

Isplata od 2009.

Zbog nemara prvih postratnih Vlada, od 2009. godine do kraja prošle godine, kako nam je potvrđeno iz Ministarstva finansija KS, ukupno je isplaćeno 92.755.494,45 KM sudskih izvršnih rješenja.

Iz Ministarstva finansija KS nam pojašnjavaju da je Vlada KS po Zakonu o izvršnom postupku FBiH planirala i izdvojila u 2024. iznos od 3.976.000 KM za redovnu isplatu s kamatama.

Postoje spiskovi

Kako nezvanično saznajemo, u Ministarstvu finansija postoje spiskovi na osnovu kojih se isplaćuju ova sredstva, odnosno određuju prioriteti, a prednost dobivaju oni koji pristanu na odricanje od kamata.

Ipak, izmirenje ovih obaveza još nije ni blizu gotovog. Dug po ovom osnovu trenutno iznosi oko 40 miliona KM, što predstavlja glavnicu koja je promjenjiva kategorija iz dana u dan.

Dojam koji se stječe je da kompletan proces traje predugo i da neki uposlenici nisu, a neki neće dočekati isplatu ovih sredstava do kraja svog života

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.