INTERAKTIVNI KONCEPT

Muzej Sarajeva danas organizira javno predavanje o urbanoj arheologiji i Isa–beg Ishakoviću

Pozivamo građane Sarajeva i sve zainteresirane koji bi voljeli na naučno-popularan način uz zanimljive prezentacije saznati više o Sarajevu

Fokus na historijskim temama. Wikipedia

FENA

10.7.2024

Muzej Sarajeva poziva građane Sarajeva i sve zainteresirane koji bi voljeli na naučno-popularan način uz zanimljive prezentacije saznati više o Sarajevu, i njegovom osnivaču Isa-begu Ishakoviću, da dođu večeras i interaktivno učestvuju u razgovoru sa predavačima: muzejskim savjetnikom Mirsadom Avdićem i višim naučnim saradnikom Instituta za historiju dr. sci. Sedadom Bešlijom u prostorijama Brusa bezistan.

Približiti teme

JU Muzej Sarajeva kao čuvar kulturne, materijalne i nematerijalne baštine na području glavnog grada Bosne i Hercegovine namjerava u narednom periodu organizovati ciklus javnih predavanja koji će nastojati široj javnosti prikazati različite segmente iz bogate kulturne historije Sarajeva i njegove šire okoline. Ova javna predavanja ne žele biti sama sebi svrsishodna, već je cilj je kroz naučno – popularan stil izlaganja približiti različite teme iz bogate historije sarajevskog kraja stanovništvu svih uzrasta.

Kao i prethodni put i sada će fokus biti na historijskim i arheološkim temama, ali ovaj put iz perioda osmanske vladavine. Tako će na drugom javnom predavanju iz ciklusa pod nazivom „Naša baština“ biti dva izlaganja. Prvo izlaganje će biti na temu „Urbana arheologija grada Sarajeva“, a predavanje će održati muzejski savjetnik, Mirsad Avdić, voditelj Austrougarske zbirke, Arheološke zbirke/osmanski period i urbana arheologija (JU Muzej Sarajeva), dok će na temu pod nazivom „O nastanku Sarajeva i njegovom osnivaču Isa – beg Ishakoviću“ govoriti dr. sc. Sedad Bešlija, viši naučni saradnik Instituta za historiju, Univerzitet u Sarajevu.

Stručni izlagači

Moderator na drugom javnom predavanju će biti dr. sc. Edin Veletovac.

- Kao i prethodni put, pozivamo naše sugrađanke i sugrađane, da prisustvuju ovim javnim predavanjima na kojima naši stručni izlagači na iznimno zanimljiv način u jednoj opuštenoj atmosferi govore o temama koje su kulturno – historijske važnosti za glavni grad Bosne i Hercegovine. Također, kao u rijetko kojoj prilici, prisutnoj publici koja nema čestog kontakta sa naučnim i kulturnim radnicima biće ostavljeno prostora da postavi pitanja dotičnim predavačima iz tematike na koju su održana predavanja - poručuju iz Muzeja Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.