OTKRIVEN NA SKYU

Zamjenik direktora SIPA-e zbrisao u Hrvatsku: Ko je Galiću javio da bježi?

Galić je dva dana ranije znao da će po njega doći SIPA te da je pod istragom Tužilaštva

Galić: Ilegalno prešao granicu. Facebook

Miralem  Aščić

10.7.2024

Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nije pronađen prekjučer na svojoj adresi kada su pripadnici policijskih agencija iz BiH došli pred njegovu kuću u Posušju da ga uhapse.

Sve znao

Ova informacija potvrđena je „Dnevnom avazu“ iz Tužilaštva BiH. Galić se, prema našim informacijama, nalazi u Hrvatskoj.

Također, postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznata osoba iz navedenih institucija koje su uključene u istragu osumnjičenom Zoranu Galiću dostavila informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime je počinila krivično djelo povreda tajnosti postupka, te će Tužilaštvo BiH, zajedno s domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, provesti istragu kako bi identificiralo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedenu osobu.

- Osumnjičeni Galić je, nakon dobivenih informacija, 8. jula u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine, te pobjegao u Republiku Hrvatsku, gdje se i sada nalazi - tvrde iz Tužilaštva.

Prema našim saznanjima, Galić je dva dana ranije znao da će po njega doći SIPA te da je pod istragom Tužilaštva, iako se u prvi tren krilo od ove agencije da se radi na njegovom hapšenju te da je na radaru Tužilaštva.

Sada se utvrđuje ko je krtica koja je znala za sve ove informacije.

S druge strane, kako saznajemo, Galić ima i državljanstvo Hrvatske. On se javio kolegama, kazavši da se nalazi na bolovanju u toj državi te da neće dolaziti na posao.

No, to, za sada, ništa ne mijenja. Za njim će biti raspisana potjernica, sporazum između BiH i Hrvatske o izručenju državljana predviđa da nema smetnje da Galić bude izručen našoj zemlji. To je jasno iz člana 7. ovoga zakona.

Nalog tužioca

Galić je osumnjičen u okviru akcije koja se provodi prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine usmjerene protiv krijumčara akciznih roba.

Krivična djela za koja Tužilaštvo sumnjiči Galića počinjena su u periodu dok je on obnašao dužnost direktora Granične policije BiH, a sve je otkriveno nakon raspakivanja Sky aplikacije i poruka među članovima kriminalnih grupa.

Galić je, tvrde iz Tužilaštva, pod istragom zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Uhapšeni Bago i Milović

Prema naredbi Tužilaštva BiH, prekjučer su uhapšeni pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović te državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago zbog krivičnih djela organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.