UOČI GODIŠNJICE

Pirc Musar: Slovenija nikada nije imala sumnji o onome što se desilo u Srebrenici

Ne smijemo dozvoliti negiranje, ja se nadam da će u bliskoj budućnosti svaki političar u BiH to shvatiti

Pirc Musar. Davor Puklavec / PIXSELL

S. S.

11.7.2024

Slovenija nikada nije imala sumnji vezano da dešavanja u Srebrenici, a Rezolucija o genocidu je samo jedan korak, ne konačno rješenje, rekla je za BHRT predsjednica Slovenija Nataša Pirc Musar.

- Ne smijemo dozvoliti negiranje. Ja se nadam da će u bliskoj budućnosti svaki političar u BiH to shvatiti. Moramo se sjećati tog dana - rekla je ona.

Kada je riječ o ulasku Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, Pirc Musar naglašava da je Slovenija neko ko podržava taj proces.

- Mi razumijemo region. Evropa nije sigurna bez zapadnog Balkana. Slovenija je naporno radila da bi BiH otvorila proces pregovora, ali morate shvatiti da to nije jednostavan proces ni za članice, ali ni za BiH. Bit će dosta prepreka, morate biti svjesni toga, ali se zaista nadam da države članice moraju shvatiti da je ključno za EU da BiH uđe u ovaj savez, ali i političari u BiH moraju shvatiti da je Evropa mjesto za sve - kazala je ona.

Na osnovu posjete BiH u februaru predsjednica Slovenije je, nakon razgovora sa članovima Predsjedništva u BiH, kao i slovenačkim snagama u BiH, zaključila da je situacija u BiH stabilna, ali ne baš i mirna.

- Znamo da je situacija u regionu kao bure baruta na neki način. Moramo barut izvaditi, početi sa dijalogom. Želim da u BiH bude više državnika, ne političara - ističa predsjednica Slovenije.

Prema njenim riječima, saradnja Slovenije i BiH je dobra.

- Vi imate divnu zemlju, ljude, znamo vaš temperament. Bili smo zajedno u bivšoj Jugoslaviji... Mislim da ima dosta mogućnosti za saradnju, na pravom ste putu - kazala je Pirc Musar.

Osvrnula se i na dešavanja u Pojasu Gaze, te kazala da je tužna zbog stradanja kojima se ne nazire kraj.

- Izrael je počinio strašan zločin. Pitam se da li je u redu da cijeli narod Pastine plaća za ono šro je Hamas učinio, ja mislim da nije - kazala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.