SLOVENSKA MINISTRICA

Fajon: Negiranje genocida komplikuje proces pomirenja u BiH i regionu

Sjećanje na žrtve genocida ima cilj podizanje svijesti i prevenciju zločina

Tanja Fajon. AP Photo / Andreea Alexandru

E. Ć.

11.7.2024

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je povodom Međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici da različita tumačenja historijskih činjenica, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca “komplikuju proces pomirenja u Bosni i Hercegovini i širem regionu”.

- Genocid, u kojem su između 11. i 22. jula 1995. ubijena najmanje 8.372 bošnjačka muškarca i dječaka, činjenica je koju su priznali međunarodni tribunali. Sjećanje na žrtve genocida ima cilj podizanje svijesti i prevenciju zločina, posebno u svjetlu principa odgovornosti za zaštitu stanovništva od masovnih zločina, principa u čijem je postavljanju i implementaciji Slovenija aktivno pomagala već skoro 20 godina.

Različita tumačenja historijskih činjenica, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca komplikuju proces pomirenja u Bosni i Hercegovini i širem regionu. Slovenija podržava pomirenje svih naroda u Bosni i Hercegovini, ne samo zbog novih generacija koje nisu odgovorne za postupke osuđenih zločinaca - navela je Fajon.

Ona je potcrtala da je Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici “važan korak ka pomirenju i postizanju mira, povjerenja i međusobnog poštovanja”.

- To je osnova suživota za budućnost svih, a posebno mlađih generacija - rekla je Fajon, prenosi saopćenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.