TOKOM POSJETE POTOČARIMA

Katarska ministrica Al-Hater s majkama Srebrenice: "Nećemo vas zaboraviti..."

Srebrenica će ostati jedno od najstrašnijih masakara u modernoj historiji i dokaz pada mnogih ljudskih vrijednosti

Majke Srebrenice na sastanku s katarskom ministricom. Facebook

N. H.

12.7.2024

Lolva Rašid al-Hater (Lolwah Rashid al-Khater), državna ministrica za međunarodnu saradnju pri Ministarstvu vanjskih poslova Katara susrela se s majkama Srebrenice tokom posjete Potočarima, gdje je jučer prisustvovala obilježavanju 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" i ukopu identificiranih žrtava iz jula 1995. godine.

Ministrica Al-Hater je tom prilikom razgovarala s Munirom Subašić, predsjednicom Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", kao i ostalim predstavnicama porodica ubijenih Srebreničana.

Izražavajući duboko poštovanje prema majkama Srebrenice i njihovoj žrtvi, visoka katarska zvaničnica naglasila je da svijet nije naučio lekcije iz velikih zločina počinjenih tokom prošlosti, zbog čega se desio genocid u Bosni i Hercegovini, jednako kako se danas dešava u Gazi, skoro 30 godina nakon golgote Bošnjaka srednjeg Podrinja.

Izražavajući divljenje hrabrosti majki Srebrenice, poručila je kako čovječanstvo mora spoznati veličinu zločina i tragedije koju su preživjeli Bošnjaci.

Tokom komemoracije povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, ministrica Al-Hater se upisala u knjigu utisaka u nekadašnjoj fabrici akumulatora u Potočarima, jednom od simbola zločina nad zločinima na istoku Bosne i Hercegovine.

- U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog! Ovo mjesto ostat će dokaz jednog od najstrašnijih masakara u modernoj historiji. Svjedočanstvo neuspjeha mnogih i pada mnogih ljudskih vrijednosti. To još možemo promijeniti u vezi s masakrima koji se dešavaju u Pojasu Gaze. Neka je mir dušama šehida i sabur njihovim porodicama. Nećemo vas zaboraviti. U moje ime i u ime Države Katar - napisala je Lolva Rašid al-Hater.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.