VJERSKI OBJEKAT

U novootvorenoj Sinan-begovoj džamiji u Čajniču danas klanjan džuma-namaz

Danas Čajniču poklanjamo ovaj arhitektonski dragulj, kazao je Kavazović

S otvorenja džamije u Čajniču. Fena

FENA

12.7.2024

Sinan-begova džamija u Čajniču danas je svečano otvorena i nakon nekoliko decenija, vjernici, visoke zvanice iz BiH, predstavnici Republike Turske koja je pomogla i finansirala realizaciju projekta, klanjali su džumu namaz.

Tom prilikom je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, izrazio uvjerenje da će otvorenjem Sinan-begove džamije, život u tom mjestu biti drukčiji, slađi i sadržajniji i da će gradu privući mnoga dobra i berićeta.

- Danas Čajniču poklanjamo ovaj arhitektonski dragulj. Činimo to s radošću i otvorenog srca. Ovaj dragulj pripada cijelom gradu, svakom njegovom stanovniku, i cijeloj Bosni - kazao je Kavazović.

Pozvao je muslimane da džamiju posjećuju, u njoj obavljaju namaz, moralno se oplemenjuju i čine ono što je Bogu drago, a nemuslimane pozvao da je poštuju i uživaju u njenoj ljepoti, i čuvaju njenu svetost onako kako čuvaju svetost svoje bogomolje.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je kazao, obnova džamije, obnova još jedne kockice kulturno-historijskog naslijeđa BiH, obnova objekta koji predstavlja materijalni iskaz civilizacija koje su boravile na ovom prostoru.

- Ova današnja svečanost ima parolu - Bog je lijep i voli lijepo. Zaista, iako mi ne možemo spoznati način na koji Bog stvara, možemo vidjeti ono što je Bog stvorio, i možemo vidjeti da sve što je On stvorio, stvoreno u mjeri i savršenstvu. Nema ljepote bez percepcije, nema ljepote bez proporcije. Ova džamija kada je pogledate, ona je veliko umjetničko djelo iz dva razloga - zato što ima ljepotu u proporciji i zbog toga što kada takvu ljepotu povežemo s njenom duhovnom komponentom, onda se stvara emocija. Ona ima proporciju, emociju, a ne postoji ni jedno veliko umjetničko djelo ako nema lijepu proporciju i ako ne izaziva emociju. Ova džamija je veliko djelo zbog emocije koju izaziva i duhovne poruke koju šalje - kazao je, između ostalog, Zvizdić.

Po riječima direktora Vakufske direkcije u BiH Senaida Zajimovića,Sinan-begova džamija je ponovo spomenik i duhovne i kulturne, ali i civilizacijske snage i pobjede dobra u BiH.

- Obnova džamije predstavlja obnovu naše vjere i našeg duha. Današnji dan pokazuje snagu zajedništva i naše odlučnosti da očuvamo kulturno i vjersko naslijeđe za buduće generacije. Sve vjerske zajednice su uvijek bile kohezivni faktor u društvu – rekao je Zajimović.

Načelnik Goran Karadžić kazao je da je Čajniče od danas bogatije za još jednu divnu građevinu, divnog oblika, jednu divnu vjersku građevinu, historijsku, kulturnu, koja će kao biser biti dio ovog grada pored drugih objekata, i ovom gradu dati mogućnost razvoja i turizma.

- Zato ovaj objekat, pored vjerskog dijela, ima i druge vrijednosti. Nije slučajno da se ovo dešava na današnji dan. I Petrovdan je, veliki praznik kod pravoslavaca, na pedeset metara razmaka su ova dva divna skupa, na oba se ljudi vesele - kazao je on.

Sinan-begova džamija je prvi put sagrađena 1570. godine na inicijativu Sinan-paše Boljanića, zeta velikog vezira Osmanskog carstva Mehmed-paše Sokolovića, a zbog svojih historijskih i umjetničkih vrijednosti uvrštena je na listu svjetske baštine kao spomenik prve kategorije.

Kroz historiju je doživljavala sudbinu ostalih džamija u BiH, a posljednji put potpuno je srušena 8. juna 1992. godine.

Njena obnova počela je nedugo nakon polaganja kamena temeljca 2016. godine, a sredstva je osigurala Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Svečanosti otvorenja prisustvovao je i zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije vakufa Turske Hayrullah Çelebi, te ministar pravde Republike Turske Yılmaz Tunç, predsjednica Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Čajniče Anera Zagrljač, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, javlja MINA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.