SARAJEVO

Završena redovna sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Dopunom ovog zakona omogućava se i da prinudnu naplatu taksi provodi Sud Bosne i Hercegovine

Završena redovna sjednica Predstavničkog doma PSBiH. Fena

FENA

16.7.2024

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženi zakon

Predloženi zakon je u funkciji realiziranja preporuka Ureda za reviziju institucija BiH i unapređenja praćenja naplate carinskih dažbina i administrativnih taksi.

Donošenje ovog zakona inicirala je Uprava za indirektvo oporezivanje BiH zbog adekvatnije naplate i kontrole naplate administrativne takse te olakšavanja obveznicima uplate takse po svakom predmetu.

Dopunom ovog zakona omogućava se i da prinudnu naplatu taksi provodi Sud Bosne i Hercegovine.

Poslanici su razmatrali principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja, predloženi zakon je upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona, kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH.

Dopunama zakona, koji je predložilo Ministarstvo pravde, vrši se ujednačavanje prava na troškove smještaja i naknade za odvojeni život stručnog osoblja u pravosudnim institucijama s nosiocima pravosudnih funkcija, sudijama i tužiocima na nivou BiH, a radi osiguranja principa nezavisnosti pravosuđa.

Istovremeno se uvodi naknada za obavezno dežurstvo ili pripravnost za rad sudijama i tužiocima, a njenu visinu, uvjete i način ostvarivanja definirat će Vijeće ministara BiH posebnom odlukom.

Ustavni sud BiH

Ustavni sud BiH je ranijom odlukom utvrdio da Zakon o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH nije u skladu s odgovarajućim odredbama Ustava BiH, Protokola uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, zbog toga što ne sadrži odredbe o pravu na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život za stručno osoblje u pravosudnim institucijama BiH - navedeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.

Poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović, te su joj predloženi zakon vratili da ga ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.

Predstavnički dom, u drugom krugu glasanja, nije prihvatio Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH - smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, predlagač poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Poslanička inicijativa Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane BiH da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana 5. Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiHi tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH, prilikom glasanja poslanika nije dobila potrebnu entitetski većinu glasova pa je upućena Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Iz istog razloga je Kolegiju na usaglašavanje upućena i poslanička inicijativa Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH inicira da Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrene proceduru zaključivanja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.