REAKCIJE

Majke Srebrenice pisale Delegaciji EU: Vaš odnos prema žrtvama genocida je krajnje licemjeran i uvredljiv

Nije isto doći odati počast žrtvama genocida, a zatim odati počast onima koji su počinili genocid

Babađide u Bratuncu. Delegacija EU

S. S.

17.7.2024

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa", "Žene Podrinja", Udruženje Majke Srebrenice i Žene Srebrenice uputili su otvoreno pismo Delegaciji EU u BiH zbog posjete njihovih predstavnika Bratuncu, gdje su položili cvijeće na groblju, gdje su ukopani vojnici VRS-a.

- Nije isto doći odati počast žrtvama genocida, a zatim odati počast onima koji su počinili genocid. Nije i ne može biti. Vaš odnos prema žrtvama genocida je krajnje licemjeran i uvredljiv. Svjesni smo da među vama postoje oni kojima nije stalo, ali bar poštujte rezolucije Evropskog parlamenta ako već ne poštujete žrtve genocida. Vaši postupci pokazuju nedostatak empatije i razumijevanja za bol preživjelih.

Tražimo od predstavnika Evropske unije koji su posjetili groblje u Bratuncu izvinjenje prema žrtvama genocida ili neka napuste BiH. Vaše ponašanje samo produbljuje rane i dodatno otežava proces pomirenja - naveli su iz ovih Udruženja.

Podsjećamo, iz Delegacije EU su saopćili da je njihov otpravnik poslova Adebajo Babađide u Bratuncu odao počast nevino ubijenim civilima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.