KANTONALNI SUD SARAJEVO

Ukinuta crvena potjernica: Sutkinja Lejla Fazlagić se vraća u BiH, Sud joj odredio mjere zabrane

S obzirom na to da je bila nedostupna bh. pravosuđu, protiv Lejle Fazlagić je razdvojen predmet u odnosu na druge iz slučaja Pravda

Optužnica protiv nje podignuta je 2018.. Avaz

Dž. R.

17.7.2024

Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je crvenu Interpolovu potjernicu protiv Lejle Fazlagić, bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu, koja je u bjekstvu posljednjih osam godina, saznaje Istraga.ba.

Određeno jemstvo

Odbjegla bivša sutkinja godinama živi u Hrvatskoj, a vlasti te države odbijale su je izručiti Bosni i Hercegovini.

Kantonalni sud u Sarajevu je prije dvadesetak dana ukinuo pritvor Lejli Fazlagić, nakon čega je ukinuta i crvena potjernica. Sud je, na prijedlog odbrane bivše sutkinje, umjesto pritvora odredio jemstvo, tako da bi se Lejla Fazlagić uskoro trebala vratiti u BiH, gdje su joj određene mjere zabrane.

Podsjetimo, u novembru 2016. godine raspisana je potjernica protiv Lejle Fazlagić. Optužnica protiv nje podignuta je 2018. godine nakon što je ispitana u Rijeci.

Kriminalna grupa

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo tereti Lejlu Fazlagić-Pašić da je od 2009. do 2016. godine bila članica organizirane kriminalne grupe na čelu koje je bio optuženi Alija Delimustafić.

- Dakle, u fingiranim sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić, nekretnine s umrlih knjižili su na članove grupe i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Počinjenjem spomenutih krivičnih djela kao organizirana grupa stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka - saopćeno je tada iz Tužilaštva KS.

S obzirom na to da je bila nedostupna bh. pravosuđu, protiv Lejle Fazlagić je razdvojen predmet u odnosu na druge iz slučaja Pravda – odnosno Alija Delimustafić i drugi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.