TOPLOTNI VAL

Ekstremne vrućine se nastavljaju: Spasa nema ni u moru, evo kada možemo očekivati osvježenje

Moramo ozbiljno shvatiti rizike koje nosi ovaj toplotni val, kaže Krajinović

Ni na morskoj obali nema osvježenja. Grgo Jelavić / Pixsell

M. Sm. - Z. K.

17.7.2024

Val ekstremnih vrućina koje su užarile našu zemlju se nastavlja. Predaha nema ni tokom noći, jer se temperatura zraka u većini dijelova BiH ne spušta ispod 20 stepeni. 

Potvrdio nam je to Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), kazavši da su Mostar i Gradačac ovog mjeseca apsolutni rekorderi sa po osam tropskih noći.

Jači vjetar

Iako su danima zbog opasnih vrućina oglašeni i narandžasti i crveni meteoalarm, Krajinović nam je rekao da do sada, ipak, nisu oboreni rekordi kada je riječ o apsolutnim maksimumima.

Tako je u Sarajevu izmjereno 37,8 stepeni, što je, kazao nam je, za 0,7 stepeni niže od rekorda. U Zenici je najviša temperatura ovih dana iznosila čak 40,7 stepeni, ali za rekord su nedostajala 0,3 stepena. Slično je i u drugim gradovima, poput Mostara, gdje su maksimumi posljednjih pet dana u kontinuitetu iznad 40 stepeni, a svi ti podaci, naglasio je, ukazuju na to da zaista moramo ozbiljno shvatiti ovaj toplotni val i rizike koje nosi.

Krajinović: Rekordi nisu oboreni. Facebook

- Do 25. jula nema značajnijeg osvježenja, ali sve ide ka boljem i ugodnijem, budući da više oblaka, češće padavine u centralnim, sjevernim i istočnim predjelima, kao i jači vjetrovi, ukazuju na to da je atmosfera nestabilna, ali i dalje je vruće i sparno. 

Kraći predah izgledan je 21. i 22. jula, a onaj pravi slijedi tek od 25. jula. Do 24. jula temperaturni minimumi će se kretati između 17 i 22, a u Hercegovini do 29 stepeni, dok će maksimalne vrijednosti temperature u zemlji do tada biti od 34 do 41 stepen - kazao nam je Krajinović.

Moguće temperature

Nakon toga, kada je riječ o dugoočekivanom osvježenju, temperatura zraka u Bosni će se kretati od 14 i 19, a u Hercegovini do 25 stepeni, dok će maksimalne vrijednosti biti od 29 do 34 stepena, osim na krajnjem jugu i sjeveru, gdje su i u tom periodu moguće temperature do 38 stepeni. Krajinović upozorava građane na to da se do 25. jula nije poželjno kretati kako zbog ekstremnih vrijednosti temperatura zraka tako i zbog vrlo visokog indeksa UV zračenja.

Mostar: Danima temperature iznad 40 stepeni. Facebook

Spasa od vrućina teško da ima i na morskoj obali, gdje su temperature vrlo visoke.

- Temperatura mora u Neumskom zaljevu je 29 stepeni, ali i duž cijele Jadranske obale temperatura mora varira između 27 i 29 stepeni, što je daleko iznad uobičajenih vrijednosti. Međutim, te temperature mora će, prema trenutnim modelima, u augustu biti još više - zaključio je Krajinović.

Mnogo problema

- Sedam dana prije toplotnog vala apelirali smo na građane da poslušaju savjete ljekara koji u posljednje vrijeme imaju pune ruke posla. 

Ovaj toplotni val je zaista donio mnogo problema kada je riječ o zdravlju građana. Nažalost, svijest o rizicima usljed visokih temperatura nije na zadovoljavajućem nivou - kazao je Krajinović.

Povećan broj pacijenata

Zbog ekstremnih vrućina povećan je i broj pacijenata u Hitnoj pomoći Kantona Sarajevo, što je potvrdio dr. Mirsad Hošić. On kaže da se najčešće javljaju zbog virusa, gastroenteritisa, kardiovaskularnih, ali i neuroloških oboljenja.

- S obzirom na to da su vrućine, pije se mnogo tekućine, pa se pacijenti koji imaju problema s bubrezima javljaju zbog bolova. Moram navesti da u toku 24 sata imamo više od 400 pacijenata - kazao je dr. Hošić.

Ni na morskoj obali nema osvježenja. Pixsell

Što se tiče smrtnih ishoda usljed ovih vremenskih neprilika, dodao je, do sada nije zabilježen nijedan.

- Pacijenti nam se javljaju s vrtoglavicom, bolom u glavi i to su obično putnici javnog gradskog prijevoza i radnici preduzeća koji poslove obavljaju vani - naveo je dr. Hošić.

Između 100 i 150 intervencija

Služba hitne pomoći (SHP) Zenica ovih dana bilježi između 100 i 150 intervencija, od čega tri četvrtine intervencija otpada na noćnu smjenu, kazao je u izjavi za Fenu načelnik SHP Zenica Sedžad Delibašić.

Građani se, dodao je, uglavnom javljaju u noćnim satima, odnosno nakon 19 sati te nakon što se zatvore porodične ambulante, a simptomi su nagli pad ili nagli rast krvnog pritiska, temperatura, viroze, zarazne bolesti morbila kod djece...

- U noćnim satima, kada više ne rade porodične ambulante, imamo znatno više intervencija od kako je započeo toplotni val. Međutim, za sada je ovo prilično normalno stanje, s obzirom na visoke temperature - kaže Delibašić te poručuje građanima da se nastave pridržavati uputstava u ovakvim situacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.