SUFINANSIRANJE PROJEKATA

Potpisani ugovori s dobitnicima sredstva za projekte za mlade Kantona Sarajevo

Komisija je na osnovu uvida u prijave i vrednovanja projekata dodijelila sredstva u ukupnom iznosu od 130.000 KM za sufinansiranje 28 projekata

Odabrani mladi. FENA

FENA

17.7.2024

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović potpisala je s predstavnicima neprofitnih i studentskih organizacija ugovore o dodjeli sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2024. godinu u svrhu sufinansiranja projekata za mlade u ovoj godini.

Manje projekata

Projekti su odabrani nakon okončane procedure Javnog poziva, u okviru kojeg su organizacije aplicirale po programima “Obrazovanje”, “Zapošljavanje i preduzetništvo” i “Prevencija vršnjačkog nasilja i nasilja u porodici”, “Mobilnost mladih” i “Mladi, urbano planiranje i zaštita okoliša”.

Komisija je na osnovu uvida u prijave i vrednovanja projekata dodijelila sredstva u ukupnom iznosu od 130.000 KM za sufinansiranje 28 projekata. U prethodnoj godini za ove namjene je izdvojeno manje sredstava i podržano je manje projekata.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Vlada KS povećanjem raspoloživih iznosa za projekte od značaja za mlade u Kantonu Sarajevo pokazuje, kako je saopćeno, jasnu intenciju ka poboljšanju položaja mladih u društvu.

Zajednički cilj

Ministrica Mesihović je zahvalila svim predstavnicima neprofitnih i studentskih organizacija, jer dijele isti zajednički cilj s Ministarstvom i svojim radom doprinose unapređenju sadržaja za mlade u Kantonu Sarajevo.

- Sufinansiranjem projekta za mlade u 2024. godini u povećanom iznosu u odnosu na prethodnu godinu, Ministarstvo jasno pokazuje svoju predanost i podršku mladima. Sufinansiranje 28 projekata u oblastima od značaja za naše nove generacije odražava našu posvećenost u stvaranju boljih perspektiva za mlade u našem kantonu. Zahvaljujem se svim neprofitnim i studentskim organizacijama koje su aktivno učestvovale u ovom procesu i čije ideje i inicijative doprinose bogatstvu sadržaja za mlade. Naš zajednički cilj jeste, i biti će, kontinuirano unapređivanje kvaliteta života mladih, stvaranje uslova za njihovu aktivnu participaciju u društvenom i ekonomskom životu, te podrška njihovom ličnom i profesionalnom razvoju. Radujem se nastavku saradnje s organizacijama koje dijele našu viziju - naglasila je ministrica Mesihović.

Predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo Aldin Mešan zahvalio je na investiciji ministrici Mesihović i Ministarstvu za podršku u realizaciji projekta "Turnir studentskih domova BiH," koji će se održava u Studentskom domu Nedžarići.

-Turnir će okupiti studente iz studentskih domova Zenice, Tuzle, Mostara i Sarajeva, s ciljem promocije psihofizičkog zdravlja mladih kroz različita sportska takmičenja. Pored toga, ovaj događaj će pružiti izvanrednu priliku za međusobno upoznavanje studenata, stvaranje novih prijateljstava te razmjenu iskustava o studiranju iz cijele Bosne i Hercegovine. Shodno izazovima s kojima se suočava Studentski centar, ova podrška omogućava nam da pokažemo pozitivnu sliku zajedništva i napretka mladih. Izuzetno nam je čast što, kao predstavnici studenata, imamo priliku organizovati projekt koji promoviše ove vrijednosti - kazao je Mešan.

Buduće saradnje

Projekt koordinator Inkubatora društvenih inovacija Munja, Meho Čavčić istakao je zahvalnost i zadovoljstvo jer je Ministarstvo prepoznalo važnost informisanosti mladih ljudi o prilikama i programima koje im se nude.

- S obzirom na to da je trenutno u Kantonu Sarajevo oko 15.000 srednjoškolaca, 27.000 studenata i 11.000 nezaposlenih mladih, Munja Inkubator želi ih informisati o konkretnim prilikama i programima kako da razvijaju vještine, lakše se zaposle i razvijaju karijeru znajući šta su to poslovi budućnosti i trendovi na tržištu rada. Zahvaljujemo se Ministarstvu na ovoj podršci, i radujemo se budućim saradnjama - kazao je Čavčić.

Ministrica Mesihović i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo će u nastavku lobirati i za veće iznose za podršku projektima od značaja za mlade Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.