PROBLEMI

Ono što su započeli poplave i led, mogla bi dovršiti suša: Ni hrane neće biti zbog suše!

Vremenske nepogode će nam oduzeti od onih 20 posto hrane što proizvodimo, a 80 posto ćemo svakako uvesti, rekao je Bićo

Suša bi mogla dokrajčiti poljoprivredu. Avaz

Alen Bajramovic

17.7.2024

Vremenske nepogode od početka godine izazivaju glavobolju kod poljoprivrednika. Širom BiH smjenjuju se poplave, jaki vjetrovi, grad rekordnih veličina, a na kraju i suša koja prijeti svemu što je uspjelo ostati neoštećeno.

Pljačkaju nas

- Izgleda da nas nijedna nevolja nije mogla zaobići - rekao nam je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

Dodao je da je u Semberiji situacija poprilično loša.

- Prvo smo imali žetvu pšenice kojoj se nije znala ni cijena, a faktički je opet ispalo da nas pljačkaju i da će zaraditi samo pojedinci. Prvo nas je zadesio grad, a sada i suša koja će dokrajčiti poljoprivredu. U narednih sedam dana padavina nema ni na vidiku. Vidimo da i trava gori, a kamoli kukuruz, koji je već stradao 15 do 20 posto. Ako nastavi ovakva suša, dio će morati ranije u silažu, a ostatak će ostati "krezav“, pa će prinos biti umanjen i do 40 posto - kazao je Bakajlić.

Bakajlić: Nevolje nas ne zaobilaze. Facebook

Ova godina, istakao je, mogla bi predstavljati i finalnu prekretnicu, posljednji trzaj bh. poljoprivrede, od koje su već odustale desetine hiljada stanovnika.

Dio oštećen

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo rekao nam je da je žetva pšenice završena, a rod dobar barem tamo gdje usjeve nisu uništile nepogode.

Bićo: Fali kiše. Facebook

- Mali je dio oštećen. Tako je i s voćem i povrćem. Fali kiše, ali šta je, tu je. Ako potraje suša, bit će belaj za kukuruz, silažu i za sve ostalo. Vremenske nepogode će nam oduzeti od onih 20 posto hrane što proizvodimo, a 80 posto ćemo svakako uvesti - poručio je Bićo.

Hrane nećemo imati

Bakajlić je poručio kako država o poljoprivrednicima ne misli te da će svi brzo bankrotirati, jer "političari prodaju resurse, sada pričaju o litiju i misle gdje će na odmor, a ne kako napraviti ambijent da se može živjeti“.

- Ja ovo pričam i u svoje ime, jer nekad sam radio 50, pa 40, 30 i na kraju 25 hektara zemlje. Kod nas u RS budžet za poljoprivredu je 180 miliona, nikad nije bio veći, ali od prošle godine nam duguju 30 miliona za kapitalne investicije. 

Ove godine, sedmi je mjesec, platili su samo četiri premije za mlijeko. Trebali su platiti pšenicu, a nisu. Ma nema ništa, ovo je kolaps, hrane nećemo imati - istakao je Bakajlić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.