IZ SARAJEVA

Dr. Anisa Bajramović za "Avaz": Dječak je preminuo prošle sedmice, nije bio vakcinisan protiv morbila

Do sada smo za ovih šest mjeseci apela vakcinisali 80 posto djece, kazala je dr. Bajramović

Vakcinacija je prioritet. Facebook

18.7.2024

Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo jučer je prijavljen prvi smrtni slučaj od zarazne bolesti morbili muške osobe rođene 2006. godine iz Sarajeva. Ovo je za portal “Avaza” potvrdila dr. Anisa Bajramović, specijalistica epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Bolest ne bira

- Dječak iz Kantona Sarajevo preminuo je prošle sedmice, a mi smo prijavu o njegovoj smrti dobili jučer. Dječak je imao 17 godina i nije bio vakcinisan protiv morbila – kazala je za portal „Avaza“ dr. Bajramović.

Potcrtala je da morbile ne biraju te da od morbila može da oboli svaka osoba koja nije vakcinisana. To može i kod odraslih i kod djece da se desi.

- Do sada smo za ovih šest mjeseci apela vakcinisali 80 posto djece, a prošle godine je bilo samo 30 posto. Ovo je odličan rezultat. Vakcina ima dovoljno i vakcinacija se odvija odlično. Ovo nam je dokaz da roditelji ipak slušaju struku. Također, pozivamo ostale, to je ovih 20 posto koji nisu vakcinisani, da dođu i vakcinišu djecu – navela je dr. Bajramović.

Povodom smrtnog slučaja od morbila oglasili su se i iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Imunizacija prioritet

- Podsjećamo, od decembra prošle godine u Federaciji BiH registrira se obolijevanje od morbila u epidemijskom obliku. Ukupno, od 52. sedmice 2023. do 28. sedmice 2024. prijavljen je 6.491 slučaj morbila. Tokom ovog razdoblja u FBiH je prijavljeno 476 hospitaliziranih slučajeva morbila. Velika većina oboljelih nije bila vakcinisana protiv morbila.

Vakcina za djecu ima dovoljno. Ponovo apeliramo na roditelje da je imunizacija najbolja mjera za sprečavanje obolijevanja te razvoja komplikacija i umiranja od zaraznih bolesti. Imunizacijski program u Federaciji BiH je siguran, kvalitetan, visokoefikasan i besplatan. Saradnja roditelja u razumijevanju i prihvatanju imunizacije je prioritet u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom te sprečavanju obolijevanja i širenja infekcije – naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.