VELIKA BRITANIJA

Bećirović učestvuje na samitu Evropske političke zajednice

Učestvuje 41 šef države ili vlade iz cijele Evrope, kao i predstavnici NATO-a, Evrope unije, Vijeća Evrope i OSCE-a

Samit Evropske političke zajednice. Predsjedništvo BiH

N. Aj.

18.7.2024

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović učestvuje na samitu Evropske političke zajednice (EPZ) koji je počeo u Oksfordšir u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Iz kabineta Bećirovića saopćeno je da na samitu u palači Blenheim učestvuje 41 šef države ili vlade iz cijele Evrope, kao i predstavnici NATO-a, Evrope unije, Vijeća Evrope i OSCE-a.

- Samit EPZ-a održava se s ciljem unapređenja saradnje evropskih zemalja na važnim pitanjima koja utiču na kontinent u cjelini, uključujući teme od sigurnosti i podrške Ukrajini, do suočavanja sa izazovima migracije, zaštite demokratije i promoviranja energetske sigurnosti. Samit EPZ-a je četvrti po redu, i prvi u organizaciji Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će između ostalog, učesnici diskutovati o dezinformisanju i manipulacijama informacijama, te uplitanju u unutrašnje poslove suverenih evropskih država od strane stranih aktera i njihovih proksija, kao jednom od najakutnijih prijetnji usmjerenih na evropske demokratije. Stoga je bitno da evropske države i višenacionalne organizacije poput EU, Vijeća Evrope, NATO-a i OSCE-a uspostave zakonodavne okvire, između ostalog za regulaciju digitalnih i društvenih medijskih platformi i za jačanje organizacija civilnog društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.