VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit: Postoje neke snage koje bi htjele blokirati procese u BiH, ja to neću dozvoliti

Međunarodna zajednica je itekako svjesna kolika je važna stabilnost u regionu u globalnom kontekstu

Kristijan Šmit. Avaz

E. Ć.

18.7.2024

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) sastao se s japanskom šeficom diplomatije Joko Kamikavom (Yoko Kamikawa) u Sarajevu.

Nakon sastanka, Šmit se obratio medijima te istakao kako je ova posjeta od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu, naročito u ovom trenutku političkih tenzija.

Neizmjerno važan signal

- Međunarodna zajednica je itekako svjesna kolika je važna stabilnost u regionu u globalnom kontekstu. Današnja posjeta je neizmjerno važan signal da Japan pokazuje brigu za BiH. Japan je dao veliki doprinos u poslijeratnom periodu ove zemlje. 

Japan je prisutan u BiH kao članica Upravnog odbora za implementaciju mira i ovu odluku shvataju vrlo ozbiljno. Ja ću kao visoki predstavnik BiH izraziti svoju zahvalnost izraziti minstirici zahvalnost na radu, to ću ponoviti uskoro i kada budem posjetio Tokio - rekao je Šmit.

Šmit je kazao kako je trenutno potrebno mnogo podrške Bosni i Hercegovini koja se suočava s izazovnim periodom.

Zajedničko djelovanje

- Postoje neke snage koje bi htjele blokirati procese. Ja ovo neću dozvoliti zajedno sa Vijećem za implementaciju mira. Niko nema pravo uskraćivati ljudima izgled za EU. Pozvao bih Vijeće za implementaciju mira da zajedno djelujemo za bolju budućnost BiH i njen razvoj. 

Pozivam svakog ko ima kontakt sa ljudima u Banjoj Luci da ih upozori da brinu o ljudima, a ne da igraju igre i donose zakone kao što je zakon o izborima. Mi ovu zemlju gradimo na pomirenju, poštovanju. Radujem se historijskoj posjeti ministrice Japana u BiH - naveo je Šmit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.