REAKCIJE

Šmit iznenađen propuštenom prilikom da se dobije 70 miliona: Vrijeme je da političari iz RS prevladaju amaterizam

Građani su ostali bez šanse da dobiju hitno potreban novac za javne investicije

Kristijan Šmit. Avaz

E. Ć.

19.7.2024

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) oglasio se i iskazao iznenađenje činjenicom da je BiH propustila priliku da dobije 70 miliona eura iz Plana rasta Evropske unije.

Šmit je u svojoj reakciji pozdravio intenzivne i detaljne aktivnosti brojnih vodećih političkih aktera u državnoj koaliciji da bi se došlo do solidnog i progresivnog programa s EU.

- Građani su ostali bez šanse da dobiju hitno potreban novac za javne investicije. Oni imaju pravo da očekuju odgovornost, a ne antidržavne ili antidejtonske aktivnosti od pojedinaca koji očito nisu dobro shvatili ozbiljnost ove situacije.

Stvari su vrlo jednostavne - ako RS ispuni svoje ustavne obaveze, okonča dugačke i neugodne političke igre te imenuje dobre sudije u Ustavni sud, zaustavi iracionalnu blokadu projekata, neophodni uslovi će biti ispunjeni.

Kako stvari stoje sada, jasno je da je odgovornost na neodgovornom i neprofesionalnom blokirajućem pristupu vođstva RS, što čini štetu ne samo državi BiH nego i građanima RS. Vrijeme je da političari u RS prevaziđu amaterizam i konačno se počnu baviti stvarnom politikom - poručio je Šmit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.