DIREKTAN PRIJENOS

Kazaz: Bakir je glavni krivac što građani neće dobiti 70 miliona eura

Ovo emisiju uređuje novinarka Alfa televizije Amina Bešo

Enver Kazaz u studiju Alfa televizije. ALFA TV

Avaz.ba

26.7.2024

Politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Enver Kazaz bio je gost nove epizode emisije Crvena olovka.

Ovo emisiju uređuje novinarka Alfa televizije Amina Bešo.

U direktnom prijenosu ste mogli da pratite najzanimljivije izjave iz intervjua. 

37' - Ulaskom ekonomije Njemačke u Srbiju postajem pomalo optimista, jer će ekonomski zavisi od EU.

33' - Bosanstvo bi trebalo da bude kategorija koja treba da podrazumije osjećaj zajedničke pripadnosti državi, ali bi morao da bude artikuliran kao transetnička kategorija. Zagovornici bosanstva ne govore o njemu tako, nego kao nekoj vrsti patriotizam. Zadnji rat je zacementirao tri nacionalna identiteta.

28' - Deklaracija Svesrpskog sabora je reakcija na najveći poraz diplomatije Srbije od Dejtonskog sporazuma do danas. Tekst Deklaracije je smiješan, to je nekoliko fraza o kulturnom jedinstvu, koje već postoje u specijalnim vezama.

25' - SDA je ciljano isisavala novac u stotinama miliona i Elektroprivreda je u gubicima. BiH je bila izvoznik električne energije, a SDA u svom mandatu nije otvorila niti jednu hidroelektranu, stopiraju se projekti energetske efikasnosti. Gurnuti smo i oslonuti na ugalj loše kvalitete i moramo se okrenuti na zelene energije.

22' - BiH je zarobljena politikama traume i nacionalizma. Potrebne su decenije da se ta ideologija skloni.

19' - Trojka nažalost nema dobar PR. Izuzimajući nekoliko medija, većinu su kupili SDA i DF i uslovili ih na različite načine. Oni su počeli narativ o izdaji, iako nije jasno šta je trojka izdala. Trojka mora pokrenuti narativ o socijalnim temama, radnicima i obrazovanju. Kada bi trojka imala zajedničku ideologiju novi narativ bi se lakše nametnuo. 

14' - Vučić ekonomskim politikama se približava Evropskoj uniji i udaljava od Rusije, pa ni Dodik neće imati veliki manevarski prostor.  

12' - Budućnost RS pod Miloradom Dodikom je budućnost pada u provaliju. Najgore je što Dodik izbornim zakonom RS se pokušava igrati s najvećim silama svijeta. 

9' - Nemoguće je okretanje Rusiji i Kini, dok je većina izvoza u EU.

7' - Ne mogu se načuditi ovakvom potezu. Činjenica je da je više EU stalo da novac dođe u BiH nego SDA i DF-u.

4' - Riječ je o ekonomskim projektima i pitanjima, a ne o ustavnim promjenama. Argumentacija iz SDA i DF-a da je država ugrožena je čista politička propaganda kako trojka ne bi dobila na sljedećim izborima uzlet na evropskim reformama.

1' - SDA preko četiri kantona ruši evropski put. Bakir je glavni krivac što građani BiH neće dobiti 70 miliona eura. Sada će se na Bakirove argumente nadovezati Milorad Dodik i blokirati put.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.