JEDNO OD NAJVEĆIH DOVIŠTA

Proučen tradicionalni mevlud i zikr na Karićima: Izvor velike inspiracije i duhovnosti

Organizator ovog programa je i Muftijstvo sarajevsko, a prigodno predavanje je održao muftija prof. dr. Nedžad-ef. Grabus

Dovište na Karićima posjećuju vjernici različitih profila koji dolaze iz različitih društvenih konteksta. MINA

MINA

28.7.2024

U haremu Hajdar-dedine džamije na Karićima kod Vareša sinoć je nakon jacija-namaza proučen tradicionalni mevlud i zikr.

Dobrodošlicu prisutnim vjernicima i predstavnicima organizacionih jedinica Muftijstva sarajevskog i Tarikatskog centra je poželio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Vareš Ramiz-ef. Zubača.

“Poruka za sve nas muslimane, Bošnjake jeste da ljubomorno čuvamo tradiciju. Mi to ovdje iz godine u godinu i radimo, jer smo svjesni činjenice da kao muslimani u Bosni i Hercegovini imamo posebna mjesta na kojima se okupljamo i u posebno vrijeme činimo dovu Allahu, dž.š., svjesni da je dova srž ibadeta”, istakao je efendija Zubača.

Organizator ovog programa je i Muftijstvo sarajevsko, a prigodno predavanje je održao muftija prof. dr. Nedžad-ef. Grabus.

“U bosanskoj duhovnoj tradiciji neka mjesta su dobila posebnu važnost, među kojima su Karići. Ovo mjesto nije važno samo kao lokalitet, nego i kao izvor duhovne snage koja se stoljećima prenosila iz generacije i generacije i svjedočila povezanosti ljudi sa bosanskom zemljom i vrijednosnim sistemom koji je utemeljen u islamskom učenju”, poručio je muftija Grabus.

Ocijenio je da su ovakve prakse sačuvane zahvaljujući posvećenosti vjernika ovog kraja.

“Možemo kazati da je ta duhovnost prenesena i uključena u nove tokove i procese života Bošnjaka na prostoru Bosne i Hercegovine. Zato je važno pokušati, ne samo artikulirati naše poglede na temeljna pitanja koja su povezana sa učenjem islama, nego i to kako su Bošnjaci uspjeli tu veliku svjetsku religiju učiniti dijelom i bošnjačke tradicije. Zbog toga su Karići izvor velike inspiracije i duhovnosti za muslimane Bosne i Hercegovine”, rekao je muftija Grabus.

Dovište na Karićima posjećuju vjernici različitih profila koji dolaze iz različitih društvenih konteksta. Na ovom mjestu ih povezuje motivacija za zajedničkim spominjanjem Božijeg imena i prefinjen odnos prema tradiciji.

Nakon predavanja i mevludskog programa, predstavnici Tarikatskog centra su proučili kelimei-tevhid i kijam-zikr, a manifestacija “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2024.” će završiti poklanjanjem hatma-dove u nedjelju nakon podne-namaza

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.