NIJE ISTO U DRŽAVI

Izmjene Zakona o PIO koje će ublažiti kriterije za osiguranice: Koje prednosti ženama daje broj rođene djece

Umjesto 15 godina staža majci u RS s troje djece je dovoljo 12 godina, kaže Joksimović

Godinama bez rješenja. Facebook

Meliha Smajkic

29.7.2024

Dok je u većini zemalja Evropske unije starosna granica za odlazak u penziju 65 godina, kao i kod nas, dotle u brojnim državama obračun staža za žene neophodan za penzionisanje nije podložan istim kriterijima.

Urediti zakonom

Na to utječe niz faktora, a posebno onaj koji je prirodno specifičan za žene, a to je broj rođene djece. Za razliku od drugih zemalja, ali i susjednih, u BiH djeca u Republici Srpskoj igraju važnu ulogu u broju godina staža za žene, ali ne i u Federaciji BiH.

Tako je u manjem bh. entitetu na snazi zakonska odredba prema kojoj žena majka stiče pravo na penziju za jednu godinu manje staža osiguranja za svako rođeno dijete u odnosu na uslove za sticanje prava na penziju uređene Zakonom PIO.

- Ilustracije radi, ženi kojoj je potrebno 15 godina staža, a ima troje djece, dovoljno je 12 godina staža. Dakle, to se oduzima od zakonom propisanih uslova da bi se ostvarilo pravo na lakši i jednostavniji način - rekao nam je portparol Fonda za PIO RS Tihomir Joksimović.

U FBiH pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života.

Izuzetno, od tog člana Zakona o PIO, kako je podsjetio Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO/MIO, žene mogu ostvariti izuzetnu prijevremenu starosnu penziju.

I, dok se u susjednim zemljama uveliko priča o podebljanju svojevrsnog majčinskog penzijskog staža, postavlja se pitanje jesu li moguće izmjene Zakona o PIO u FBiH, prema kojima bi se, makar, ženama smanjila starosna granica za odlazak u penziju i ublažili uslovi po osnovu materinstva, a ponajviše zbog svojevsrnog demografskog kolapsa.

Među onima koji se za to, između ostalog, zalažu jeste Udruženje „Porodice Tri plus“ iz kojeg su prije skoro godinu vlastima u FBiH uputili cijeli set pronatalitetnih inicijativa. Iz ovog Udruženja, koje postoji tri godine, inicirali su mjere koje se odnose na sve majke u FBiH, a neke od njih su: beneficirani radni staž i dodjeljivanje posebnog radnog staža i ranijeg odlaska u penziju na osnovu djece.

Apel vlastima

Predsjednik Udruženja, Mustafa Vlahovljak nam je kazao kako su svjesni da su to, zapravo, ogromne i revolucionarne inicijative.

- Isto tako smo svjesni da su nužne i da se obraćamo vlastima u FBiH koje donose krovne zakone. Nismo se nadali brzom rješenju, ali smo imali socijalni dijalog prvenstveno s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike da se finaliziraju prijedlozi i da se iznađe rješenje. Vrlo brzo ćemo zatražiti finalizaciju, odnosno tražiti dokle se došlo, jer BiH o tom pitanju ne može čekati - kazao nam je Vlahovljak.

Umanjuje se iznos penzije

Naprimjer, u ovoj godini u prijevremenu penziju mogu žene koje su navršile 58 i po godina i 33 i po godine staža. Za svaku narednu godinu se dodaje po šest mjeseci na životnu dob i staž. 

Međutim, prema Zakonu o PIO, koji regulira pitanje izuzetne prijevremene starosne penzije, propisano je i umanjenje penzije. Prema Kvesićevim riječima, za svaki mjesec ranijeg odlaska u penziju u odnosu na propisanih 65 godina života, iznos ostvarene penzije umanjuje se za 0,333333 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.