SKRENULI PAŽNJU JAVNOSTI

FUP upozorio na opasnost od sveučestalih BEC prevara, evo o čemu je riječ

Ovom prilikom pozivamo sve kompanije i organizacije u Bosni i Hercegovini na dodatnu opreznost u poslovanju, naveli su

FUP upozorio na prevare. FUP

E. Ć.

31.7.2024

Federalna uprava policije obavještava javnost da su u posljednje vrijeme fizička i pravna lica u Bosni i Hercegovini sve češće izložena internet napadima tehnikom tzv. BEC prevara (Business Email Compromise).

Naime, BEC prevare su sofisticirani napadi koji ciljaju privredne subjekte korisnike, kom prilikom napadač koristeći lažne e-mail adrese, primjera, mjenjajući slovne oznake e-mail ili vršeći neovlašten pristup e-mail adresi i/ili e-mail serveru žrtava, vrše promjenu postavki e-mail računa, u cilju presretanja e-mail korespodencije, sa krajnim ciljem uvjeravanja žrtve u legalnost promjene načina plaćanja, pod izgovorom hitnosti, mjenjajući legalne instrukcije za plaćanje u dijelu SWIFT I IBAN instrukcija, sa instrukcijama za plaćanje napadača.

- Obavljajući redovne poslove i zadatke u domenu svoje nadležnosti policijski službenici Federalne uprave policije, Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala, u prethodna dva mjeseca blagovremenim postupanjem uspjeli su spriječiti nastanak štete, odnosno izvršili su povrat novca u dva navrata u ukupnom novčanom iznosu od cca. 1.500.000,00 KM, kao posljedicu pokušaja BEC prevara, koji Izvještaji o postupanju su dostavljeni Kantonalom tužilaštvu Sarajevo i Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, područna jedinica Konjic.

Ovom prilikom pozivamo sve kompanije i organizacije u Bosni i Hercegovini na dodatnu opreznost u poslovanju i da ukoliko primjete bilo kakve sumnjive aktivnosti u svojim e-mail komunikacijama vezano za poslovnu korespodenciju, sa elementom inostranog plaćanja, posebno u dijelu zahtjeva za promjenom IBAN i SWIFT kodova primaoca novčanih transakcija, izvrše dodatne vidove autorizacije i autentikacije poslovne korespodencije - saopćeno je iz FUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.