IZMJENE BILE PRIORITET

Ministar Lokmić pojasnio za "Dnevni avaz": Borcima više naknade od septembra

Ukupno povećanje za branitelje i njihove porodice za 2024. godinu je 6,55 posto

Lokmić: Ukinuta "švicarska formula". Vlada FBiH

31.7.2024

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je set boračkih zakona, a s obzirom na to da ih je ranije izglasao Predstavnički dom, one sada stupaju na snagu.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić poručio je za "Dnevni avaz" da ovo u praksi znači da će pripadnici boračke populacije u septembru dobiti uvećane novčane naknade za august te retroaktivno za juli. Istakao je da je ispunjen zahtjev boraca za ukidanje tzv. švicarske formule.

- Ove izmjene su bile prioritet iz razloga što se ukazala potreba za usklađivanjem osnovice za obračun novčanih primanja boračke populacije poslije stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Tako je osnovica za boračke naknade usklađena po propisima koji reguliraju oblast PIO. Sve što bude za 450.000 penzionera, bit će i borcima - rekao je ministar Lokmić.

Ističe da je za provedbu Zakona o demobilisanim braniteljima predviđeno uvećanje budžeta za 800.000 KM, Zakona o nositeljima ratnih priznanja za 200.000 KM i Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica povećanje za 2,5 miliona KM, ukupno povećanje je 3,5 miliona KM.

Pojašnjava da to u praksi znači da će, primjera radi, za 4,75 posto biti povećane naknade braniteljima i njihovim porodicama za period juli – decembar 2024. godine. Ukupno povećanje za 2024. godinu je 6,55 posto, potvrdio je Lokmić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.