ZASTUPNIK NAŠE STRANKE

Damir Nikšić: Ne vidim dobar razlog za mrcvarenje u koaliciji u ulozi stranke drugog reda koja služi kao otirač

Tri mjeseca su prošla, a Vlada FBIH nije ništa uradila ni po pitanju UKC-a u Tuzli

Damir Nikšić. Avaz

S. S.

2.8.2024

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Nikšić prošlog mjeseca je izrazio nezadovoljstvo radom vladajuće većine i Vlade FBiH.

- Mediji su iz te moje objave naslutili da bih mogao napustiti većinu i učiniti je još "tanjom" u Predstavničkom domu. Unutar Kluba Naše stranke sam naišao na podršku nekih kolega i namjeravali smo prije usvajanja dnevnog reda na prošloj sjednici kroz poslovničku intervenciju zajednički poslati poruku Vladi da ćemo ubuduće biti suzdržani pri usvajanju dnevnog reda u slučaju da sjednicama nastave neprisustvovati šef i većina vlade koju smo imenovali. Insistirao sam na tome da smo upravo mi koji smo imenovali Vladu daleko odgovorniji za njen rad i dužni pozivati je na odgovornost, zahtijevati izvještaje, informacije i objašnjenja, nego što je to slučaj sa opozicijom - napisao je Nikšić.

Dodao je da je Klub u posljednjem trenutku odustao od te poslovničke intervencije, ali ne i od oštre kritike ministra zdravstva na Vladinom satu i press-izjavi tokom njega.

On kaže da sedmicu nakon toga premijer FBiH Nermin Nikšić do ljetne pauze u parlamentarnu proceduru ni fiskalne zakone ni zakon o južnoj interkonekciji kako je to obećao na sastanku Kolegija Vlade FBiH sa predsjedavajućim oba doma Parlamenta FBiH održanog 25. juna u kabinetu predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta Federacije BiH, Dragana Miokovića koji dolazi iz Naše stranke.

- Tri mjeseca su prošla, a Vlada FBIH nije ništa uradila ni po pitanju UKC-a u Tuzli. Dijeliti svu odgovornost, a istovremeno nemati gotovo nikakav uticaj i moć u koaliciji, da gotovo niti jedna inicijativa, prijedlog, zakon ili zaključak našeg kluba ne prolazi u vladajućoj većini ili ako prođe onda se vlada na njega ni ne obazire (npr. zaključak u vezi Pravilnika o uzgoju industrijske konoplje ili zaključak u vezi Zakona o logorašima) - to zbilja nema smisla i ponavljam: ne vidim dobar razlog za dalje mrcvarenje u takvoj koaliciji u ulozi stranke drugog reda koja služi kao otirač ili prsluk od kevlara - zaključio je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.