NEZADOVOLJNI STANJEM

Sredinom mjeseca s peticijom idu u Vladu FBiH: Penzionerima je dogorjelo

Općepoznata činjenica je da svoja primanja troše na tri stavke, režije, hranu i lijekove, kaže Musić

Svjesni da su izmjene Zakona o PIO tegoban put. Avaz

Meliha Smajkic

6.8.2024

Više od mjesec je prošlo kako su penzioneri širom Federacije BiH počeli potpisivati peticiju kojom traže izmjene Zakona o PIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje.

Podsjetimo, penzioneri su ove godine ostali uskraćeni za famozno vanredno usklađivanje zbog nepovoljnih parametara, budući da se u Federaciji BiH, za razliku od manjeg bh. entiteta, ali i zemalja u okruženju, usklađivanje penzija, umjesto za rast plaća i troškova života, vezuje uz bruto domaći proizvod, i to po strogo definiranoj formuli.

Jednokratna pomoć

Stoga, penzioneri, kako je to odlučeno na sjednici Skupštine održanoj još u maju, traže da se penzije ubuduće usklađuju prema rastu prosječne plaće i potrošačke korpe. Također, peticijom traže i isplatu jednokratne novčane pomoći.

Prema posljednjim informacijama, odziv penzionera za potpisivanje peticije je iznenađujuće dobar, kako nam je to rekao Augustin Musić, predsjednik Saveza udruženja penzionera HNK.

Augustin Musić. Avaz

- Ne potpisuju samo članovi naših udruženja, već i građani koji se solidariziraju s penzionerima koji jedva krpe kraj s krajem. A penzionerima je dogorjelo. Općepoznata činjenica je da svoja primanja troše na tri stavke, režije, hranu i lijekove - kazao nam je on.

Silna poskupljenja

Pitanje je, dodao je, ko se više od ove populacije može nositi sa silnim poskupljenjima.

Iako su, naglasio je, svjesni da su izmjene Zakona tegoban put, penzionerima nije preostalo ništa drugo, već da se bore za svoj položaj. Potpisivanje peticije će trajati do sredine avgusta, kada će je predati Vladi FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.