BAHAĆENJE

Hvalisanje Rame Isaka budžetskim novcem: Najnoviji mobiteli za FMUP-ovce skuplji i od plaća pojedinim političarima

Ukoliko žele da se fotografiraju s najboljim kamerama, kao što to Isak radi skoro svaki dan, za te svrhe mogu da koriste privatne mobitele

Ramo Isak. Facebook

6.8.2024

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak još jednom se pokazao nedorastao funkciji koju obnaša. Posljednji primjer je nabavka 11 telefona pojedinačne vrijednosti od 3.600 KM za FMUP.

Sama nabavka je sporna, ali ta jednostavnost i bezobzirnost prilikom objašnjavanja je nešto što dodatno iritira sve građane.

Mogu da sanjaju

I dok mnogi mogu da sanjaju i trećinu ovog iznosa kako bi preživljavali cijeli mjesec, a neki žive od minimalne penzije, koja je višestruko manja od potrošačke korpe, ministar pokušava da pojasni kako je to normalno da profesionalci imaju najskuplje.

- Svrha je već urađena. Ti telefoni se već koriste malo manje od godinu dana. Da nam ne trebaju tako dobri ne bismo ih nabavljali. Zašto vama u studiju trebaju najbolje kamere? Nabavit ću još određenu količinu, čekam da izađu (iPhone op.a.) 16, jer su to ljudi koji kvalitetno rade posao, od momenta kad sam postao ministar sve što su uradili je uspjelo. Kad sam stigao vozili su Golf 5. Sad voze nove Škode, imaju novu opremu i borbena vozila, novo oružje, opremaju se kancelarije... Ja dok sam na čelu ove institucije ima da se kupuje samo najbolje i najkvalitetnije. Ne mogu ja vama, niti bilo kojem mediju polagati račune šta ću i kako ću – rekao je Isak u gostovanju na N1.

Zašto to uposlenici FMUP-a moraju da imaju najskuplje službene mobitele, nema baš nikakvog razumnog objašnjenja. Ukoliko žele da se fotografiraju za Instagram s najboljim kamerama, kao što im to rijaliti ministar radi skoro svaki dan, za te svrhe mogu da koriste svoje privatne telefone.

Opskurna ličnost

Jedino logično pitanje za ministra je koje to funkcije ima taj mobitel od 3.600 KM, a koje su potrebne u obavljanju poslova, a koje nemaju mobiteli koji mogu priuštiti obični „srmtnici“.

Ministar bi trebao i znati da budžet Ministarstva nije privatna „prćija“, pa da se prema njemu odnosi onako kako to on poželi.

S druge strane, bilo bi i logično pitati ministra da li uposlenici porodične firme Isaka dobijaju od gazde najskuplje telefone na tržištu ili se Isak tako samo ponaša s budžetskim novcem?

Zbog ovakvih opskurnih ličnosti, kojima je normalno da nadlijeću helikopterom iznad tabuta u Potočarima na dan dok porodice ukopavaju najmilije, jer eto to je po zakonu, se treba zapitati kako smo došli do toga da su oni faktor koji odlučuje i to već šest godina na različitim nivoima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.