REAKCIJE

Demanti resornog Ministarstva: Neistina je da smo dali saglasnost za krčenje, sječu šume i gradnju na Bjelašnici

Javnost podsjećamo da davanje pozitivnog mišljenja na jednu studiju nije davanje saglasnosti za gradnju

Bojan Bošnjak. Vlada KS

S. S.

6.8.2024

Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo oglasili su se, kako navode, povodom pokušaja diskreditacije Ministarstva i optužbi na račun Bojana Bošnjaka, resornog ministra, kroz tumačenja da su Ministarstvo i ministar dali saglasnost za krčenje, sječu šume i gradnju na Bjelašnici, te demantuju ove navode:

- Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je u primjeru Sportsko-rekreacionog područja Bjelašnica radilo sve u skladu sa zakonskim i podzakonskim normama, bez bilo kakvog favoriziranja grupa ili pojedinaca, te s vrlo jasnom namjerom zaštite prirodnog bogatstva na planini Bjelašnica.

Javnost podsjećamo da davanje pozitivnog mišljenja na jednu studiju nije davanje saglasnosti za gradnju a posebno nije davanje saglasnosti za krčenje i sječu šume na štetu prirode i ukupnog biodiverziteta, pogotovo ako to nije u nadležnosti institucije kao što je ovo Ministarstvo.

Dokument o kojem se u javnosti špekuliše je možda iz 2021. godine. Međutim, dokument iz 2024. godine, koji očigledno nije shvaćen, a vjerovatno ni pročitan, dostupan je na web stranici Ministarstva i dokument je iza kojeg stoji Vlada Kantona Sarajevo, a to je Izvještaj o strategijskoj procjeni uticaja na okoliš za izmjene i dopune Regulacionog plana "Sportsko-rekreaciono područje Bjelašnica". Kroz potrebne procedure za davanje predmetnog mišljenja pribavljena su mišljenja i drugih nadležnih institucija, što je ugrađeno u dokument koji se kao i Ministartvo pokušava diskreditirati ovih dana. Vodeći se svim principima vladavine i provedbe zakona, u Mišljenju o Izvještaju o strategijskoj procjeni na okoliš za navedeno područje, jasno su propisane mjere zaštite prirode i okoliša koje se moraju poduzimati prilikom budućeg razvoja Bjelašnice.

Podvlačimo, tim Izvještajem ni na koji način se ne amnestiraju eventualni ili moguće ranije provedeni postupci. Za svako kršenje navedenih dokumenata i drugih akata postoje pravosudni organi čiji rad podržavamo i s kojima ćemo, naravno, sarađivati u cilju zaštite Bjelašnice i kao prirodne i kao sportsko-rekreativne atrakcije -navodi se u demantiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.