NA DANAŠNJI DAN

Tuzla: 15. godišnjica otvaranja Trga slobode, najvećeg trga u BiH

Danas je srijeda, 7. avgust/kolovoz 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 147 dana

Trg slobode u Tuzli. Tuzlainfo.ba

I. P.

7.8.2024

Na današnji dan 2009. godine, u Tuzli je svečano otvoren Trg slobode, najveći trg u Bosni i Hercegovini. Realizacija ovog projekta važan je korak u historiji Tuzle.

Početkom avgusta 2008. godine, Općina Tuzla otpočela je realizaciju projekta uređenja najstarijeg trga u gradu i šetališnog prostora površine gotovo 6000 kvadratnih metara, za šta je izdvojeno više od dva i po miliona maraka.

Dominantno mjesto na Trgu zauzima velika fontana čije vanjske zidove krase ornamenti stećaka, no to na Trgu slobode nije jedini simboli srednjovjekovne Bosne. Naime, na dijelu na kojem su najmenski zadržane zelene površine, a gdje je bila stara fontana, postavljena je skulptura koja simbolizira stećak, a na mermernim pločama kojima je obložena lokacija uklesani su i epitafi sa srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika.

Epitafi i ornamentika stećaka nadopunjuju već postojeće simbole na Trgu iz svih razdoblja kroz historiju kao što su Čaršijska džamija i česma iz doba osmanske vladavine, zgrada baroka koja simbolizira period austrougarske uprave te nekoliko objekata iz savremenog doba ili bliže prošlosti.

Žozef Mari Žakar. Wikipedia.org

Umro francuski pronalazač Žozef Mari Žakar

1834. - Umro francuski pronalazač Žozef Mari Žakar (Joseph Marie Jacquard), koji je 1801. izumio mehanički tkački razboj, nazvan njemu u čast "Žakarova mašina".

1859. - Rođen srbijanski glumac, reditelj i pisac pozorišnih komada, humorističkih feljtona i komedija Ilija Stanojević, poznat kao Čiča-Ilija, najpopularniji komičar svog vremena. Izuzev četiri godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, cijelu karijeru proveo je u Narodnom pozorištu u Beogradu. Napisao je lakrdiju s pjevanjem "Dorćolska posla", a s Jankom Veselinovićem komediju s pjevanjem "Potjera". Publiku je posebno oduševljavao ulogama Papa-Naska ("Dorćolska posla"), Kir Janje u istoimenoj komediji, Vula Pupavca u "Podvali", Kalče u "Ivkovoj slavi", Srete čizmara u "Zloj ženi", Štancike u "Izbiračici", Falstafa u "Veselim ženama", Tkača Cedulje u "Snu ljetne noći", Polonija u "Hamletu", Kasija u "Juliju Cezaru", ulogama u "Uobraženom bolesniku" i "Građaninu kao plemiću".

1876. - Nizozemska igračica Margareta Gertruda Zele (Margaretha Geertruida Zelle), poznata kao Mata Hari - prema imenu koje je prije Prvog svjetskog rata uzela dok je živjela na Javi, tada pod kolonijalnom vlašću Nizozemske, rođena je na današnji dan. Pod izgovorom da je njemačka špijunka, strijeljana je u blizini Pariza u oktobru 1917. godine.

1895. - Otvorena Prva međunarodna izložba moderne umjetnosti u Veneciji, koja se od tada održava svake druge godine.

1932. - Rođen Abebe Bikila, etiopski atletičar, dvostruki olimpijski pobjednik u maratonu. Postao je nacionalni junak nakon pobjede u maratonu na Olimpijskim igrama u Rimu 1960., te ujedno postignutog svjetskog rekorda u maratonu u vremenu 2 sata, 15 minuta i 16,2 sekundi. Drugi put je triumfirao na Igrama u Tokiju 1964. Iako je svega šest sedmica prije Igara imao operaciju slijepog crijeva, ipak je pobijedio ponovo s novim svjetskim rekordom u vremenu 2 sata, 12 minuta i 11,2 sekundi. Bikila je nastupio i na trećim Igrama zaredom, i to na Igrama u Meksiku 1968., ali više nije bio u pobjedničkoj formi te je odustao nakon 17 kilometara.

Petar Perica Vidić. Svjetlorijeci.ba

Rođen Petar Perica Vidić, bh. franjevac

1938. – U Sarajevu je rođen Petar Perica Vidić, bosanskohercegovački franjevac, svećenik, slikar i grafičar. Studij filozofije i teologije završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Od 1962. godine radio je u ateljeu akademskog slikara Gabrijela Jurkića, a od 1965. do 1966. u ateljeu akademskog slikara Stane Kregara u Ljubljani. Godine 1966., odlazi u Beč i pohađa Akademiju likovnih umjetnosti, gdje studira grafiku u klasi profesora Maksa Melhara (Max Melchar). Od 1970. godine predavao je likovnu umjetnost, a kasnije historiju umjetnosti na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. U franjevačkoj zajednici Bosne Srebrene, vršio je dužnosti odgojitelja mladih franjevaca. Od 2000. godine bio je predsjednik Matice hrvatske u Sarajevu, a od 1995. godine član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Izlagao je u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Gvardijan je Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku. Papa Benedikt XVI mu je 2011. godine dodijelio odlikovanje Križ za Crkvu i Papu.

1941. - Umro Rabindranat Tagore, indijski pisac i filozof, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913. godine. Najcjenjeniji je bio kao pjesnik (poetska zbirka "Pjesma dara i žrtve"), te promotor indijske kulture na Zapadu i zapadne u Indiji. Američki pjesnik Paund (Pound) usporedio ga je s Danteom. Tagore nije bio samo pjesnik, već i pripovjedač, filozof, kompozitor, slikar, pedagog, esejist, dramski pisac i prevoditelj. Sam je za mnoge svoje pjesme napisao i muziku, te se one pjevaju poput narodnih svugdje gdje se govori bengalskim jezikom, a njime govori više od 50 miliona ljudi. Prilikom druge posjete Evropi Tagore je 13. novembra 1926. godine došao i u Zagreb, gdje je održao dva predavanja na engleskom jeziku, dok je pjesme čitao na bengalskom.

1957. - Preminuo američki filmski glumac, simpatični "debeljko" Oliver Norvel Hardi (Hardy), čiji neponovljivi gegovi u paru s “mršavim” Stenlijem Stenom Lorelom (Stanley Stan Laurel) i danas zasmijavaju publiku širom svijeta. Najpoznatiji filmovi: "Mi iz Oksforda", "Dva dobra drugara", "Fra đavolo", "Veliki posao", "Udri brigu na veselje", "Naša žena", "Na Divljem zapadu".

1975. - Rođena Šarliz Teron (Charlize Theron), južnoafrička i američka glumica, filmska producentica te bivši model. Oskara za najbolju žensku ulogu dobila je 2003. godine za ulogu Aileen Wuornos u filmu “Čudovište”. Američka državljanka postala je 2007. godine.

1980. - Amel Ćurić, jedan od najpopularnijih bosanskohercegovačkih pjevača pop muzike, rođen je na današnji dan, odnosno slavi 44. rođendan.

1989. - Umrla Mira Trailović, pozorišna rediteljica. Godinama je bila jedna od najdominantnijih ličnosti srbijanskog i svjetskog teatra. Osnovala je 1956. pozorište "Atelje 212", a potom i BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival), čiji je umjetnički direktor bila od 1967. do smrti. Bila je i umjetnički direktor Međunarodnog pozorišnog festivala u francuskom gradu Nansiju 1983. i 1984. godine.

Mustafa Hukić Huka. Tuzlanski.ba

Poginuo Mustafa Hukić Huka, najbolji igrač u historiji tuzlanske Slobode

1999. - U 48. godini života poginuo Mustafa Hukić Huka, proslavljeni fudbaler, najbolji igrač u historiji tuzlanske Slobode. Za Slobodu je igrao od 1969. do 1978. To su bili zlatni dani Slobode, kada je osvojeno treće mjesto u prvenstvu SFR Jugoslavije, a Huka je postao jedan od najboljih i najpopularnijih igrača, ali nažalost, uprkos tome što je bio velemajstor, odigrao je samo pet utakmica za jugoslavenski A tim. Od 1978. do 1981. igrao je u Osijeku, zatim je kraće vrijeme igrao u San Joseu u SAD poslije čega je po dvije godine igrao za tursku Adanu Demirspor i ponovo Slobodu, gdje je i završio karijeru, 1985. godine. Nakon toga, krenuo je u trenerske vode, pa je vodio Slobodu od 1994. do 1999. godine, a u isto vrijeme bio je selektor B reprezentacije BiH i asistent u A timu tadašnjem selektoru Fuadu Muzuroviću, prvom sastavu od osamostaljenja naše zemlje. Do danas je ostao najbolji igrač u historiji Slobode i jedan od najvećih kako u Bosni i Hercegovini, tako i šire.

2012. - Umro Veljko Rogošić, hrvatski i jugoslavenski plivač, višestruki državni rekorder na 200 metara delfin, 400 i 1500 metara slobodno, te svjetski prvak u maratonskom plivanju. Od 2015. održava se Plivački maraton Vrbnik – Novi - Memorijal Veljka Rogošića na relaciji Vrbnik – Novi Vinodolski, koju je on znao često preplivati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.